HDP’nin İran Büyükelçiliği önündeki Amini protestosuna engelleme

HDP Ankara İl Örgütü, Amini’nin öldürülmesini İran Büyükelçiliği önünde protesto etmek istedi ancak polis tarafından engellendi. HDP'liler açıklamayı HDP binası önünde yaptı.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ‘kıyafet kurallarına uymadığı’ gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınması ve ardından ölmesi dünya genelinde eylemlerle protesto ediliyor.

Halkların Demokrat Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü de Amini’nin öldürülmesini İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği önünde protesto etmek istedi. Polis, büyükelçiliğin olduğu Tahran Caddesi’ni ablukaya aldı. Bu nedenle HDP’liler açıklamayı, genel merkez binası önünde yaptı.

‘KADINLAR DİRENİŞTEN ASLA VAZGEÇMEYECEK’

HDP Kadın Meclisi üyesi Deniz Keleş, Mahsa Amini’nin, İran’da rejimin polisleri tarafından katledildiğini, başta İran olmak üzere dünyanın her yerinde halkların protesto eylemleriyle Amini’nin katledilmesine karşı tepkilerini büyütmeye devam ettiğini ifade etti.

Keleş, şöyle devam etti: “Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle erkek egemen İran rejimine ve onun ‘ahlak polisi’ gibi kadın düşmanı kurumlarına karşı isyanını yükseltiyor. Nitekim Mahsa’nın cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak, mücadelelerini, isyanını yeni bir boyuta taşıdığını göstermiştir. Kadınlara, kadınların yaşam tarzlarına, başörtü dayatmasına karşı direnişten asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha göstermişlerdir.”

‘HALK İSYANINA DÖNÜŞMÜŞTÜR’

Keleş, protestoların dalga dalga yükselerek bir halk isyanına dönüştüğünü vurgulayarak İran rejiminin gelişen bu isyanı sindirmek için tüm güçleriyle halka saldırarak bir kez daha kadın düşmanlığını, Kürt düşmanlığını tescillediğini söyledi. Keleş, şunları kaydetti: “İran'da 1979 yılından beri uygulanan yasalar, kadın düşmanlığı üzerinden inşa edilmiştir. Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlarına, giyimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, ‘İslami kurallara’ uymadıkları gerekçesi ile kadınları darp eden, katleden bu rejim yok olmaya mahkûmdur.”

‘ÖZGÜR BİR DÜNYAYI HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ’

İranlı kadınların haklarına ve yaşamlarına yönelik saldırılara karşı mücadele etmekten vazgeçmediklerini söyleyen Keleş, “Mahsa'nın direnişi bunun en büyük kanıtıdır. Kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek. İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar 'artık yeter' diyor. İran halkları, dünya halkları 'yeter' diyor. Mahsa şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz, ahlaksızlık sizin görünen saç tellerinizde değil, İran'dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir. Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa'nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Etiketler Mahsa Amini Ankara HDP