İran'da sahte alkolden ölenlerin sayısı 13'e yükseldi

İran'ın Kerec kentinde sahte içkiden kaynaklanan alkol zehirlenmesi nedeniyle son beş gün içinde 13 kişi yaşamını yitirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın Elburz eyaletine bağlı Kerec kentinde sahte içkiden kaynaklanan alkol zehirlenmesi nedeniyle üç kişinin daha hayatını kaybettiği, son beş günde yaşanan can kayıplarının 13'e yükseldiği bildirildi. Hastaneye kaldırılanların sayısı ise 175'e çıktı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, konuya ilişkin açıklama yapan Elburz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Şehram Seyyadi, son beş günde Kerec şehrinde sahte alkol (metanol) tüketimi nedeniyle zehirlenerek hastaneye kaldırılanların sayısının 175'e yükseldiğini, hastaneye kaldırılanlardan üçünün daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Seyyadi, böylece sahte alkolden zehirlenerek ölenlerin sayısının 13'e ulaştığını belirtti.

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İran'ın Kerec kentinde 16 Haziran'da 95 kişinin alkol zehirlenmesi nedeniyle hastanelere kaldırıldığı ve bunlardan 10'unun öldüğü açıklanmıştı. Alkollü içki dağıtanların tespiti için soruşturma başlatılmış ve soruşturmayla ilgili altı kişi gözaltına alınmıştı.

Iran International'ın haberine göre, Elburz eyalet yetkilileri, zehirlenmelere sebep olan sahte içkinin bir vücut spreyi fabrikası tarafından satıldığı bilgisini paylaştı. Eyaletin yargı biriminden yapılan açıklamada da alkolden zehirlenen kişilerin evlerinde de hayatını kaybetmiş olabileceği, bu sebeple ölü sayısının artabileceği belirtildi. Alkol zehirlenmesi sebebiyle bazı kişilerin görme duyusunu kaybettiği ve böbreklerinin iflas ettiği de kaydedildi.

DSÖ: KİŞİ BAŞINA EN ÇOK ALKOL TÜKETİLEN 9'UNCU ÜLKE İRAN

1979 yılından bu yana alkolün yasak olduğu İran'da 2022 yılında da en az sekiz kişi ev yapımı içki sebebiyle yaşamını yitirmişti. Pandeminin ilk döneminde de 44'den fazla kişinin sahte alkol zehirlenmesinden öldüğü kayıtlara geçmişti. Öte yandan, İran Açık Veri'nin yaptığı bir anket, İran'daki yetişkinlerin yarısının alkol tükettiğini ortaya koyarken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de 2018 yılında yayınladığı bir raporda, İran'ı 189 ülke arasında kişi başına en çok alkol tüketilen dokuzuncu ülke olarak göstermişti. (DIŞ HABERLER)