İran'da ölü sayısı 91'e yükseldi: 'Saldırıyı IŞİD'in Afganistan kolu düzenledi'

İran'da Kasım Süleymani'nin ölüm yıldönümünde yaşanan patlamalarla bağlantılı 11 kişi gözaltında. Reuters'a konuşan iki kaynağa göre, saldırıları IŞİD'in Afganistan kolu düzenledi.

5 Ocak Cuma günü başkent Tahran'da düzenlenen cenaze töreninden.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da 3 Ocak Çarşamba günü Kasım Süleymani'nin mezarı yakınlarında düzenlenen ve IŞİD'in üstlendiği saldırılarla ilgili operasyonlarda altı eyalette 11 kişinin gözaltına alındığı ve canlı bombalardan birinin Tacikistanlı olduğu açıklandı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İstihbarat Bakanlığı'nın Kirman'daki saldırıya ilişkin yaptığı bilgilendirmede, saldırıyı gerçekleştiren iki canlı bombanın Kirman çevresinde bir evi kullandığının tespit edildiği ve burada bu kişilere barınma imkanı ve lojistik destek veren iki kişinin yakalandığı aktarıldı. Operasyonun devamında ise altı eyalette saldırılarla ilgili olduğu tespit edilen dokuz kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

SALDIRGANLARDAN BİRİNİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

Operasyonlarda, iki intihar yeleği, iki uzaktan kumanda cihazı, iki adet patlayıcı fünye ile patlayıcı yeleklerde tahrip gücünü artırmak için kullanılan binlerce mermi ve bomba yapımında kullanılan malzemelerin ele geçirildiği ifade edildi. İncelemeler sonucunda canlı bombalardan birinin kimliğinin tespit edildiği ve bu kişinin Tacikistanlı olduğu ancak diğer canlı bombanın kimliğini tespit etme çalışmalarının henüz sonuçlanmadığı kaydedildi. Açıklamada operasyonların devam ettiği bilgisi de paylaşıldı.

İKİ KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

İran devlet televizyonu da patlamalara ilişkin haberinde, saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırılanların durumuna ilişkin bilgi veren Acil Durum Merkezi Sözcüsü Babek Yektaperest'in yaralılardan iki kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladığını aktardı.

Şu anda 102 kişinin tedavi gördüğünü ve bunlardan 11'inin durumunun ağır olduğunu aktaran Yektaperest, "Yaralılardan 8 yaşındaki Taha Şadkam ve 67 yaşındaki Said Şehnevazi'nin de hayatını kaybetmesiyle bu terör suçunda şehit olanların sayısı 91'e ulaştı" dedi.

REUTERS: SALDIRIYI IŞİD'İN AFGANİSTAN KOLU GERÇEKLEŞTİRDİ

Öte yandan, İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, ABD tarafından yapılan dinlemelerde, İran'daki saldırıların IŞİD'in Afganistan kolu tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edildiğini aktardı. Buna göre, ajansa bilgi veren iki kaynaktan biri, "İstihbarat çok net ve tartışmasız" ifadelerini kullandı. İsminin kamuoyu ile paylaşılmasını istemeyen her iki kaynak da ABD'nin elindeki istihbaratın kaynağının dinlenen iletişimler olduğunu belirtti. Fakat her iki kaynak da konuyla ilgili başka detay vermedi. 

İlk kaynak, IŞİD-K isimli örgüte işaret ederek, "ABD'nin elinde çok açık bir istihbarat" var derken, Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. 

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülmesinin 4'üncü yılı dolayısıyla 3 Ocak Çarşamba günü düzenlenen anma töreninin yapıldığı Kirman'da mezarlığa giden yol üzerinde iki patlama meydana gelmişti. Son açıklamaya göre, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında olduğu 89 kişi hayatını kaybetmiş, 284 kişi yaralanmıştı.

İranlı yetkililer patlamaların canlı bomba saldırıları sonucu gerçekleştiğinin tespit edildiğini duyurmuştu. Saldırıları IŞİD üstlenmişti. (DIŞ HABERLER)