İran'daki saldırıda ölü sayısı 89'a yükseldi: Cenazede 'intikam' sloganları

İran'ı Kirman eyaletinde Süleymani’nin mezarının bulunduğu mezarlığın yakınında düzenlenen saldırılarda yaralanan beş kişi daha hayatını kaybetti. Saldırılarla bağlantılı şüpheliler gözaltına alındı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Süleymani'nin mezarı başında.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran’ın Kirman eyaletinde İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin mezarının bulunduğu mezarlığın yakınında gerçekleşen iki ayrı patlamada yaralanan beş kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısının 89’a yükseldiği açıklandı. İran resmi ajansı IRNA, ölenler arasında 12 çocuk ile 33 kadının bulunduğunu ve 12 kişinin de Afganistan vatandaşı olduğunu aktardı. Saldırıda yaralanan 284 kişinin büyük çoğunluğunun taburcu edildiği belirtildi.

'SİZİ NEREDE OLURSANIZ OLUN BULACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, bugün düzenlenen cenaze töreni için Kirman'a gitti. Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami ile üst düzey yetkililer de törene katıldı. Mezarlıkta düzenlenen cenazeye yer darlığı nedeniyle halkın katılmaması çağrısı yapıldı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, saldırıyı üstlenen IŞİD'e atıfla, "Sizi nerede olursanız olun bulacağız" ifadelerini kullandı.

REİSİ: IŞİD ABD VE İSRAİL TARAFINDAN OLUŞTURULDU

Cumhurbaşkanı Reisi de televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Düşmanlarımız İran'ın gücünü görebiliyor; tüm dünya gücümüzü ve nelere kadir olduğumuzu biliyor. Güçlerimiz nerede ve ne zaman eyleme geçeceklerine karar verecekler" açıklamasında bulundu. 

Ardından cenaze töreninde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Reisi, saldırıları üstlenen IŞİD'in ABD ile İsrail tarafından oluşturulduğunu ve yönetildiğini ifade ederek şunları kaydetti: "ABD, bölgede İslami görünüme sahip başka bir İsrail'in oluşumunu arıyordu. Şimdiki İsrail, Yahudi görünümü ve adıyla kurulmuştu fakat bölgede diğer İsrail'in de IŞİD'in 'İslam Halifeliği' adı altında kurulmasını planlıyorlardı."

Söz konusu planların boşa çıkarıldığını savunan Reisi, "Bu hadisede de halkımıza güvence veriyorum. İntikam inisiyatifi silahlı kuvvetlerimizin elindedir, saldırıya karşılığın yeri ve zamanı silahlı kuvvetlerimiz tarafından belirlenecektir" dedi.

İran devlet kanalına yansıyan görüntülerde de ölenlerin yakınlarının İran bayrağına sarılmış tabutların üzerine kapanarak ağladığı görüldü. Cenazeye katılanlar, tören sırasında, "İntikam, intikam", "Amerika'ya ölüm" ve "İsrail'e ölüm" sloganları attı. Sabah yerel saatle 10.00'da başlayan cenaze töreni cuma namazı sonrasında sona erecek.

İÇİŞLERİ BAKANI: ŞÜPHELİLER GÖZALTINDA

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi de 3 Ocak'ta Kirman'da düzenlenen saldırılarla bağlantısı tespit edilen bazı kişilerin gözaltına alındığını duyurdu. Kirman eyaletinde açıklama yapan Vahidi, "İstihbarat ekipleri, Kirman'daki terör patlamalarına karışan kişiler hakkında çok güzel ipuçları buldu ve bu olayda rolü olan bazı kişiler gözaltına alındı" dedi. Vahidi, saldırılarda ölenlerin 30'unun çocuk olduğunu da açıkladı.

Ne olmuştu?

Kirman eyaletinde İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülmesinin 4'üncü yılı nedeniyle anma töreninin yapıldığı mezarlığın yakınında saldırı düzenlenmişti. İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi daha önce yaptığı açıklamada, saldırıda 84 kişinin hayatını kaybettiğini, 284 kişinin yaralandığını belirtmişti. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti. (DIŞ HABERLER)