İran'da film festivaline 'başörtüsü' yasağı

İran'da bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek İran Kısa Film Akademi Ödülleri, etkinlik afişinde saçları açık bir oyuncunun fotoğrafının kullanıldığı gerekçesiyle yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Kültür Bakanlığı, ekim ayında yapılması planlanan 13'üncü İran Kısa Film Akademi Ödülleri'ni etkinlik afişinde saçı açık bir kadın bulunduğu gerekçesiyle yasakladı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, İran devlet haber ajansı İRNA, 22 Temmuz Cumartesi tarihli haberinde, 'kültür bakanının etkinliği yasaklama talimatı verdiğini' aktardı, söz konusu yasak kararının, 'başörtüsü takmayan bir kadın fotoğrafının yasaları ihlal edecek şekilde etkinliğin afişinde kullanılmasının ardından' geldiğini yazdı. 

SAÇLARINI ÖRTMEYEN OYUNCUYA 'SAĞLIK RAPORU' ŞARTI

Eylül ayında gerçekleşecek film festivali ve ödül töreninin bu yıl 13'üncüsü düzenlenecekti. İran Kısa Film Derneği (ISFA), etkinlik afişinde 1982 yapımı "Yazdgerd'in Ölümü" (The Death of Yazdgerd) filminde İranlı oyuncu Susan Taslimi'nin bir fotoğrafını kullanmıştı. 

Kültür Bakanının yasak talimatı, aynı zamanda başkent Tahran'daki bir mahkemenin İranlı oyuncu Afsaneh Bayegan'a kamuya açık bir etkinlikte saçlarını örtmediği gerekçesiyle 2 yıl ertelenmiş hapis cezası vermesinin ardından geldi. Mahkeme Bayegan'ın 'aile karşıtı kişilik bozukluğu tedavisi için bir psikoloji merkezini haftada bir ziyaret etmesine ve tedavisinin ardından bir sağlık raporu sunmasına' da hükmetti. 

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini de Eylül 2022'de başörtüsünü düzgün bağlamadığı gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınmış, Jîna Amini'nin gözaltında katledilmesi, ülke çapında aylarca süren protestolara neden olmuştu. (DIŞ HABERLER)