İran: Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üyeliğimizin önündeki engeller kalktı

ran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile görüştü: "İran'ın ŞİÖ üyeliğinin önündeki siyasi engeller kalktı."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, ülkesinin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeliğinin önündeki siyasi engellerin kalktığını belirtti.

Şemhani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin bilgi verdi.

Görüşmede Afganistan, Suriye ve Basra Körfezi'ndeki gelişmeleri ele aldıklarını aktaran Şemhani, “Ne mutlu ki İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üyeliğinin önündeki siyasi engeller kalktı. Teknik formalitelerin ardından İran'ın üyeliği kesinleşecek. Güzel haber” dedi.

İlk olarak 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından "Şanghay Beşlisi" adıyla başlayan örgüt, 2001'de Özbekistan'ın da katılmasının ardından adını Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirmişti.

ŞİÖ, 9 Haziran 2017'de Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlediği zirvede, Pakistan ve Hindistan'ın da tam üyeliğini onaylanmıştı. (TAHRAN/AA)