İran Kürt din adamını hem idama hem de 15 yıl hapis cezasına mahkum etti

İran yargısı Bokan'ın önde gelen Kürt din adamı Muhammed Khezrnejad’ı Jin, Jiyan, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük)eylemlerine katıldığı iddiasıyla hem ölüm cezasına hem de hapis cezasına çarptırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün aktardığına göre 45 yaşındaki din adamına "ülkenin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına zarar vermek" iddiasıyla  idam "Rejim karşıtı propaganda" iddiasıyla 15 yıl hapis cezası verildi.

Rudaw'da yer alan habere göre karar, Yargıç Reza Najafzadeh başkanlığındaki İran İslam Devrim Mahkemesi'nin Urmiye'deki üçüncü şubesi tarafından alındı.

Muhammed Khezrnejad'a (Xızırnejad) video konferans yoluyla yürütülen duruşmasında, hukuki temsil hakkından mahrum bırakıldığı görüldü. Ailesine yakın kaynaklar, kararın yalnızca İran İstihbarat Bakanlığı'ndan gelen raporlara dayandığını ve din adamının savunmasını sunma fırsatının bulunmadığını belirtiyor.

Tutuklanması, Bokan Eftekhari Camii'nde Jin, Jiyan ve Azadi  gösterilerinde yaşamını yitiren Esad Rahimi'nin cenazesinde yaptığı konuşmadan kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Muhammed Khezrnejad konuşmasında İran hükümetinin protestoculara karşı şiddet uygulamasını eleştirmişti. Kürt imam konuşması ardından Kasım 2022'de oğlu Yaser ile birlikte evinden gözaltına alındı.

Hengaw'ın bildirdiğine göre baba-oğul 100 gün boyunca yoğun işkenceye maruz kaldı ve Kürt imam kendi aleyhinde ifade vermeye zorlandı. Oğlu bir süre sonra serbest bırakıldı. 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler kürt imam iran idam