İran: Komşularımızı İsrail'e saldırıdan 72 saat önce bilgilendirdik

İran Dışişleri Bakanı, "Operasyonlarımızdan yaklaşık 72 saat önce, dostlarımızı ve komşularımızı İran'ın İsrail'e yanıtının kesin, meşru ve geri döndürülemez olduğu konusunda bilgilendirdik" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bugün basın toplantısında yaptığı açıklamada, İran'ın dün gece İsrail'e düzenlediği hava saldırıları hakkında konuştu. Bakan Abdullahiyan, İran'ın İsrail'e yönelik yüzlerce insansız hava aracı (İHA) ve füzeyle düzenlediği saldırıdan 3 gün önce komşularına bilgilendirme yaptığını söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Abdullahiyan, "Operasyonlarımızdan yaklaşık 72 saat önce, bölgedeki dostlarımızı ve komşularımızı İran'ın İsrail'e yanıtının kesin, meşru ve geri döndürülemez olduğu konusunda bilgilendirdik" dedi.

'DEVAM ETME NİYETİMİZ YOK AMA...'

İsrailli bakanlardan İran'a saldırı sinyali olarak değerlendirilebilecek açıklamalar gelirken, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşımda da şu ifadeleri kullanmıştı: "Meşru savunma hakkının kullanılması, İran'ın bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe karşı sorumlu yaklaşımını göstermektedir. İran İslam Cumhuriyeti'nin bu noktada savunma operasyonlarına devam etme niyeti yoktur ancak gerekirse yeni bir saldırıya karşı meşru çıkarlarını korumaktan da çekinmeyecektir."

İSRAİL BASINI: İRAN'IN SALDIRISININ İSRAİL'E MALİYETİ 1,35 MİLYAR DOLAR

Öte yandan, İsrail medyası, İran'ın İHA ve füzelerle düzenlediği saldırının İsrail ekonomisine maliyetinin 1,35 milyar dolar olduğunu belirtti.

Yediot Aharonot gazetesinin İsrail'in eski genelkurmay başkanı müsteşarlarından Ram Aminah'ın değerlendirmelerine yer verdiği haberinde, İsrail'in dün geceki savunma maliyetinin 4-5 milyar şekel (1,08 - 1,35 milyar dolar) olduğu ifade edildi.

Bu rakamın sadece İran'ın fırlattığı füzelerin düşürülmesi için harcanan savunma maliyeti olduğuna işaret eden Aminah, yaralanmalar ile füzelerin isabet ettiği yerlerde yol açtığı hasarın bu rakama dahil olmadığına dikkat çekti. İsrail'in geliştirdiği anti balistik füze sistemi Arrow'un tanesinin 3,5 milyon dolar olduğunu belirten Aminah, İran İHA'larının düşürülmesi için havalanan uçakların da ayrı bir maliyeti olduğuna işaret etti.

Ne olmuştu?

İsrail, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan 2024 tarihinde hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde toplam yedi kişi hayatını kaybetmişti. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail de İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran dün İsrail'e yüzlerce İHA, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı. İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)