İsrail Savaş Kabinesi toplanıyor: İran'a verilecek yanıt görüşülecek

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e saldırıya ilişkin 'sorumsuz yaklaşımları' sebebiyle üç Avrupa ülkesinin büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran, 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına yönelik saldırının ardından dün akşam İsrail'e hava saldırısı düzenledi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, saldırıyı 'meşru müdafaa' olarak nitelendirirken, İran Dışişleri Bakanlığı'nın İngiltere, Fransa ve Almanya büyükelçilerini bakanlığa çağırdığı açıklandı.  

ILNA: ALMANYA, İNGİLTERE VE FRANSA BÜYÜKELÇİLERİ ÇAĞRILDI

Reuters haber ajansının İran'ın yarı resmi haber ajansı ILNA'dan aktardığına göre, İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran'ın 'misilleme saldırılarına' ilişkin 'sorumsuz yaklaşımlarıyla' bağlantılı olarak Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya'nın İran'daki büyükelçilerimi çağırdı.

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ BUGÜN TOPLANIYOR: İRAN'A 'YANIT' GÖRÜŞÜLECEK

Öte yandan, İsrail Savaş Kabinesi'nin de İran’dan düzenlenen saldırılara nasıl yanıt verileceğini görüşmek üzere bugün bir araya geleceği açıklandı. İsrail’in Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, Savaş Kabinesi'nin yerel saatle 15.30’da toplanacağı belirtildi. Toplantıda İran saldırılarına verilecek 'yanıtın' ele alınacağı ifade edildi.

İsrail Güvenlik Kabinesi, İran saldırılarına yönelik yanıtın Savaş Kabinesi'nce alınmasını kararlaştırmıştı. İsrail Savaş Kabinesi'nde, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Benny Gantz yer alıyor.

GANTZ: UYGUN ŞEKİL VE ZAMANDA BEDELİNİ ÖDETECEĞİZ

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, bugün İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

“İsrail dünkü İran saldırısını atlatabilmesini sağlayan stratejik ittifak ve bölgesel işbirliğini güçlendirmeli" diyen Gantz, İran’ı İsrail için bir 'tehlike' olarak niteledi.

Gantz, İran’a karşı bölgesel bir koalisyon kuracaklarını belirterek, “Bize uygun olacak şekil ve zamanda İran’a bedelini ödeteceğiz” ifadelerine yer verdi.

İsrail medyası ise Gantz’ın bu açıklamasını, İsrail’den İran’a karşı 'hızlı bir misilleme yapılmasını desteklemediği' şeklinde yorumladı.

REİSİ: MEŞRU MÜDAFA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de ülkesinin İsrail'e düzenlediği saldırıya ilişkin açıklama yaptı. İran resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre, Reisi, açıklamasında, İsrail'e düzenlenen operasyonun Suriye'deki İran konsolosluğuna yönelik saldırıya karşı 'meşru müdafaa' kapsamında gerçekleştirildiğini savundu. Cumhurbaşkanı Reisi, ülkesi aleyhine gerçekleştirilecek her türlü girişime daha güçlü karşılık vereceklerini kaydetti.

ÜRDÜN: HAVA SAHASINA GİREN NESNEYE MÜDAHALE EDİLDİ

Öte yandan, bölge ülkelerinden Ürdün, ülkenin hava sahasına giren kimliği belirsiz bir nesneye müdahale edildiğini duyurdu. Ürdün resmi ajansı Petra'nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İran ile İsrail arasında artan gerilime karşı itidalli olma ve ciddi sonuçlar doğuracak hiçbir tırmanışın içine sürüklenmeme çağrısında bulundu.

Ürdün ordusundan yapılan açıklamada da ülkenin hava sahasına giren kimliği belirsiz bir nesneye müdahale edildiği bildirdi. Açıklamada, ülkenin herhangi bir tarafın tehdidine veya ihlaline izin vermeyecek şekilde mevcut tüm yeteneklerle savunulacağı vurgulandı.

Dün gece İran ve İsrail arasında yaşanan gerilim sırasında Ürdün topraklarında bazı bölgelere şarapnel parçalarının düştüğü, can kaybı ve yaralanmaya yol açmadığı belirtti.

Ne olmuştu?

İsrail, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan 2024 tarihinde hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde toplam yedi kişi hayatını kaybetmişti. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail de İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran dün İsrail'e yüzlerce İHA, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı. İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)