İran: Kız çocukların zehirlenmesinden ülkenin düşmanları sorumlu

İran Cumhurbaşkanı Reisi, kız çocukların toplu zehirlenmesine ilişkin açıklama yaparak yüzlerce kız çocuğun zehirlenmesinden ‘İran’ın düşmanlarını’ sorumlu tuttu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkede son 3 aydır en az 30 okulda görülen kız çocukların toplu zehirlenme vakaları hakkında açıklamada bulundu. Reisi, yüzlerce kız çocuğun zehirlenmesinden ‘ülkesinin düşmanlarının’ sorumlu olduğunu söyledi.

‘AMAÇLARI ÜLKEDE İSYAN VE KAOS ÇIKARMAK’

AA’nın haberine göre, Reisi, konuyla ilgili açıklamasında, "Bugün, ülkenin ilerlemesiyle birlikte düşmanlıklar da arttı, bunun en son örneği okullarda güvensizlik ve ailelerde endişe ortamı oluşturma girişimidir” ifadelerini kullandı. Reisi, “Bu bahaneyle toplumun psikolojisini hedef gösterenler, kesinlikle öğrencilerin ve ailelerinin sağlığını düşünmüyorlar, amaçları her ne bahaneyle olursa olsun ülkede isyan ve kaos çıkarmaktır" dedi.

‘ARAŞTIRMALARA RAĞMEN KÖKENİ HENÜZ BULUNAMADI’

Meclis Eğitim Komisyonu Üyesi Mehdi İsmaili ise Cameran internet sitesine yaptığı açıklamada, kız çocukların toplu zehirlenmesini 'ulusal güvenlik sorunu' haline geldiğini söyledi. İsmaili, "Bu tuhaf ve acı olayların başlangıcından bu yana aylar geçti ancak bakanların Meclis’teki çeşitli komisyonların ve diğer kurumların araştırmalarına rağmen kökeni henüz bulunamadı” bilgisini paylaştı. İsmaili, "Bu olayları düşmanlar yönetmiş olabilir ancak bu zehirlenmelerin nedenini teknik açıdan Sağlık Bakanlığı bildirmelidir” dedi. 

BAŞKENT TAHRAN’DA PROTESTOLAR: ‘GÜVENLİĞİ SAĞLAYIN’

Zehirlenme vakalarına tepki gösteren bazı veliler de başkent Tahran'daki Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto gösterisi düzenledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, Tahran 5'inci Bölge Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan veliler, okullarda zehirlenme tehlikesi altında bulunan çocuklarının güvenliğinin sağlanmasını talep etti.

İran’daki öğretmenler de 7 Mart'ta Tahran'daki Meclis binasının karşısında ve çeşitli kentlerde Milli Eğitim Müdürlüklerinin önünde protestolar düzenleyecek.

Ne olmuştu?

İran’da öğrencilere yönelik zehirli saldırılar 1 Mart’ta da devam etmiş, ülke genelinde 26 okuldan onlarca kız çocuğu, zehirli gazla düzenlendiği düşünülen saldırıların ardından hastanelere kaldırılmıştı. Kasım ayından bu yana zehirlenen öğrencilerin sayısı bini aştı.

Zehirlenme belirtileri arasında solunum sorunları, baş dönmesi, baş ağrısı ve yorgunluk bulunuyor. Pek çok İranlı bu saldırıların kız okullarının kapatılması için yapıldığını düşünüyor. Hükümet ise saldırıların önceden planlanmış olup olmadığı konusunda net bir açıklama yapmadı. (DIŞ HABERLER)