İran Dışişleri Bakanlığı: AB yaptırımlarına karşılık verilecek

Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarla ilgili AB'nin yaptırım kararına karşılık olarak, Avrupalı kişi ve kurumlara yönelik yaptırımlar uygulanacağı duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tahran yönetimi, Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesi ve ardından ülkede başlayan protestolarla ilgili Avrupa Birliği'nin (AB) ilgili yetkililere yönelik yaptırım kararını 'iç işlerine müdahale' olarak değerlendirirken, karşılık olarak Avrupalı kişi ve kurumlara yaptırım uygulayacağını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, AB Konseyinin bazı İranlı yetkililere yönelik yaptırım kararını, 'uluslararası hukukun açık bir ihlali' ve 'İran'ın iç işlerine müdahale' şeklinde niteleyerek, kınadı.

Yaptırım kararının, temelsiz ve uydurma iddialara dayandığı öne sürülen açıklamada, karar ayrıca 'siyasi hedeflere ulaşmak için araç olarak insan haklarının istismar edildiğinin bir göstergesi' olarak nitelendirildi. AA'nın aktardığına göre açıklamada, AB'nin yaptırım kararına yanıt olarak, yakında Avrupalı kişi ve kurumlara karşı yaptırımlar uygulanacağı belirtildi.

Avrupa Konseyi, Amini'nin ölümünün ardından ülke çapına yayılan protestolara müdahale eden bazı İranlı güvenlik yetkililerine, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur'a yönelik dün yaptırım kararı aldığını duyurmuştu.

AVRUPALI BAKANLARDAN 'EK YAPTIRIM' ÇAĞRISI

Öte yandan, Bazı AB bakanları ise Rusya-Ukrayna savaşında Tahran’ın Moskova'ya desteğinin kanıtlanması halinde bu meseleyle ilgili ayrı yaptırımlar da getirilmesi çağrısında bulundu. VOA Türkçe'nin aktardığına göre, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn İran'a ek AB yaptırımlarının, Tahran'ın Ukrayna savaşında rol oynadığının kanıtlanması durumunda sadece birkaç kişinin adının kara listeye alınmasıyla kısıtlı olmayacağını söyledi. Asselborn, "Bu mesele sadece birkaç kişiye yaptırım uygulanmasının dışına çıkacak" dedi.

AB dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Lüksemburg'a gelen Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, İran’ın Rusya’ya SİHA tedarikinin ele alınması ve buna bağlantılı yaptırımlar konusunda, "Yeni yaptırımların hemen hazırlanması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Estonyalı Bakan, Kiev’in İran yapımı SİHA’ların Rusya tarafından savaşta kullanıldığına ilişkin açıklamalarının ciddiye alınması gerektiğini, yaptırımların caydırıcı rol üstlenebileceğini belirtti.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, "Şu anda gördüğümüz, İran İHA'larının Kiev'in göbeğine düzenlenen saldırılarda kullanıldığı. Bu bir vahşettir" dedi ve AB'nin hem Rusya'ya SİHA tedariki, hem de ülke içindeki protestocuları bastırma girişimleri nedeniyle 'somut adımlar' atmak zorunda olduğunu kaydetti. 

BORRELL: KANITLAR TOPLANIYOR

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel’in İran’ın İHA’larıyla ilgili kanıt topladığını söyledi. Borrell, “AB’nin harekete geçmeye hazır olduğunu” belirterek İran’a yeni yaptırımlar getirebilecekleri mesajını verdi.