İran Dışişleri Bakanı'ndan karşılıklı saldırılar sonrası Pakistan'a ziyaret

İran’ın saldırısı sonrası büyükelçisini çeken Pakistan, karşılıklı saldırılarla gerilimin arttığı İran ile ortak açıklama yaparak her iki ülkenin büyükelçilerinin görevine döneceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran ve Pakistan arasında karşılıklı saldırıların ardından artan gerilim sonrası, Pakistan Dışişleri Bakanlığı, iki ülke adına ortak bir basın açıklaması yayınladı.

Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, iki ülkenin dışişleri bakanlarının 20 Ocak Cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinin ardından görüşme kararı aldığı ifade edildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Pakistan ve İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları arasında yapılan telefon görüşmesinin ardından, her iki ülkenin büyükelçilerinin 26 Ocak 2024 itibarıyla görevlerine geri dönebileceği konusunda ortak bir uzlaşmaya varılmıştır. Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani'nin davetiyle İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Ali Abdullahiyan 29 Ocak'ta Pakistan'ı ziyaret edecektir" denildi.

İKİ BAKAN TELEFONDA GÖRÜŞMÜŞTÜ

İran ve Pakistan arasında karşılıklı saldırıların ardından iki ülkenin dışişleri bakanı cumartesi günü telefonda görüşmüş, Pakistan Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın görüşmesi hakkında Pakistan'dan açıklama yapılmıştı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya platformu X'teki hesabından yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı Jilani, Pakistan'ın karşılıklı güven ve işbirliği ruhuna dayalı olarak İran'la tüm konularda birlikte çalışmaya hazır olduğunu bildirdi. Jilani, güvenlik konularında daha yakın işbirliğine ihtiyacın altını çizdi" ifadeleri kullanılmıştı.

Ne olmuştu?

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, 16 Ocak'ta Ceyşu'l Adl örgütünün Pakistan'daki kamplarının füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alındığını duyurmuştu. Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise aynı akşam yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın 16 Ocak'ta sınırdaki Belucistan eyaletinin Panjgur bölgesine hava saldırısı düzenlediğini, iki çocuğun hayatını kaybettiğini, üç kız çocuğun yaralandığını duyurmuştu.

Pakistan, 17 Ocak'ta Tahran Büyükelçisi'ni geri çağırma kararı alırken ziyaret maksadıyla ülkesinde bulunan İran'ın İslamabad Büyükelçisi'nin de bir süre geri dönmeyebileceğini Tahran'a bildirmişti. Sınırda artan gerilimin ardından, Pakistan, dün erken saatlerde İran'ın sınır bölgesindeki bir köye füze saldırısı düzenlemişti. İran, Pakistan'ın füze saldırısında üçü kadın, dördü çocuk dokuz kişinin öldüğünü bildirmişti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinde 'teröristlerin saklandıkları noktalara' yönelik son derece koordineli ve özel hedefli bir dizi hassas askeri saldırı gerçekleştirildiğini, istihbarata dayalı operasyon sırasında çok sayıda 'teröristin' öldürüldüğünü açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)