Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi: İran ile kardeşiz ama her türlü tedbiri alırız

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, İran sınırındaki karşılıklı saldırıların ardından Tahran ile kardeş ülke olduklarını ancak topraklarını savunmak için her türlü tedbiri alacaklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, yaptığı yazılı açıklamada, Pakistan'ın ulusal güvenliği ve toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceğini vurgulayarak Pakistan ordusunun, İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletindeki saldırılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

AA'nın aktardığına göre Tahran ile kardeş ülke olduklarını ancak topraklarını savunmak için her türlü tedbiri alacaklarını belirten Alvi, ortadan kaldırılması için küresel çaba gerektiren terörün ortak sıkıntı olduğunu söyledi. Pakistan'ın tüm devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı gösterdiğine işaret eden Alvi, İran ile sorunların diyalog ve karşılıklı istişare ile çözülmesi gerektiğine dikkati çekti.

İRAN 9 SİVİLİN ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLAMIŞTI

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinde "teröristlerin saklandıkları yerlere" yönelik bir dizi hassas askeri saldırı gerçekleştirildiği belirtilerek istihbarata dayalı operasyon sırasında çok sayıda "teröristin" öldürüldüğü bildirilmişti.

İran ise Pakistan tarafından sınır bölgesinde bir köye düzenlenen füze saldırısında 3'ü kadın, 4'ü çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Ne olmuştu?

İran'da terör örgütü kabul edilen Ceyşu'l Adl (Adalet Ordusu), "Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu" öne sürerek, ülkenin güneydoğusundaki Pakistan sınırında yer alan Sistan-Beluçistan eyaletinde zaman zaman İran'a karşı silahlı eylemler düzenliyor.

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, 16 Ocak'ta Ceyşu'l Adl örgütünün Pakistan'daki kamplarının füze ve insansız hava araçlarıyla hedef alındığını duyurmuştu.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran'ın, 16 Ocak'ta sınırdaki Belucistan eyaletinin Panjgur bölgesine hava saldırısı düzenlediğini ve saldırıda 2 çocuğun hayatını kaybettiğini, 3 kız çocuğunun yaralandığını açıklamıştı.

Dün, Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı alan Pakistan, halen İran'ı ziyaret eden İran'ın İslamabad Büyükelçisinin de bir süre geri dönmeyebileceğini Tahran'a bildirmişti.

2012'de kurulan "Adalet Ordusu", İran'ın terör örgütleri listesinde. Son yıllarda İran topraklarına çok sayıda saldırı yaptı. Örgüt, Aralık'ta İran'ın Rasek kentinde 11 polis memurunun öldürüldüğü saldırıyı üstlenmişti.

Pakistan merkezli örgüt, Amerika Birleşik Devletleri'nin de terör örgütleri listesinde yer alıyor. "Adalet Ordusu"nun öncelikli hedefi İran güvenlik güçleri olsa da devlet görevlilerine ve sivillere yönelik intihar saldırıları, suikastler ve kaçırma eylemleriyle de biliniyor.

İran ile Pakistan arasında yaklaşık bin kilometrelik sınır bulunuyor. (DIŞ HABERLER)