İran diplomasi trafiğinde: Rusya ve Ukrayna'yla işbirliği mesajları

İran'dan Moskova ve Kiev yönetimleriyle diplomatik temasları artıran hamleler yapıldı. Rusya, İran'la ikili anlaşmalara hazırlanırken Ukrayna'dan da İran'la ilişkilerin güçlendirilmesi mesajı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna krizi ve Batı ülkelerinin Rusya'ya dönük yaptırım kararları Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran'la yapılan nükleer müzakerelerin tarafı olan ülkeleri de etkilerken Tahran, Moskova ve Kiev yönetimleriyle temas halinde. Rusya ve İran'ın yeni bir ikili ortaklık düzeyinin ilan edileceği ek belgelerin imzalanması gündemde. 

LAVROV'DAN AÇIKLAMA: İKİLİ ANLAŞMALAR GÜÇLENDİRİLECEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan'la görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. Lavrov, açıklamasında "Ortaklığımıza yeni bir nitelik kazandıracak önemli belgeler hazırlıyoruz" dedi. İki ülke arasında ticaretin geçen yıl yaklaşık yüzde 80 büyüyerek 4 milyar dolara ulaştığını belirten Lavrov, İran'la nükleer anlaşmayı içeren Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (KOEP) eski haline getirilebileceğini belirterek "Gelecek daha parlak" dedi. 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Viyana'da ara verilen nükleer müzakerelerin seyrine ilişkin yorumda bulundu. Peskov, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada "Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, anlaşma bağlamında ülkemizin çıkarlarını doğrudan etkiliyor. Bu anlaşmanın devamı bağlamında yaptırımların dikkate alınması gerekiyor" dedi. 

KİEV VE TAHRAN ARASINDA DİPLOMATİK TEMASLAR SÜRECEK

Press TV'nin haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'yla da telefon görüşmesi yaptı. İranlı bakan, Kuleba'yla telefon görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, İran yönetiminin Moskova ile Kiev arasındaki krizi çözmek için her türlü siyasi çabayı desteklediğini belirtti. Abdullahiyan, Polonya Dışişleri Bakanlığı'yla koordineli olarak Ukraynalı mültecilere yardım göndermeyi planladıklarını da belirtti. Habere göre, Kuleba'nın İran'ın savaş karşıtı duruşundan ötürü teşekkürlerini dile getirdiği ve iki ülke arasında diplomatik temasların devam edeceğini belirttiği aktarıldı. 

İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan anlaşmanın ilki, 2015'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran arasında imzalanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler iran rusya ukrayna