Irak'tan İran'a 'saldırı' tepkisi: Büyükelçi geri çağrıldı

Erbil ve Suriye'ye saldırılarının ardından İran'a protesto notası veren Irak, Tahran Büyükelçisi Nasir Abdulmuhsin'in de 'istişare için' ülkeye geri çağrılmasına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil ve Suriye'ye yönelik saldırıları sonrası Irak Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Tahran Büyükelçisi'ni ülkeye geri çağırma kararı aldı. İran, saldırıları 'İran'ın ulusal güvenliğine karşı hareket edenlere yönelik bir tepki' olarak nitelendirirken, Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan da saldırılar hakkında 'kınama' açıklaması yapıldı.

MASLAHATGÜZARA PROTESTO NOTASI VERİLDİ

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Erbil'de sivillerin ölümüne neden olan İran saldırısından dolayı Tahran Büyükelçisi Nasir Abdulmuhsin'in istişare için bakanlığa çağırıldığı ifade edildi.

Saldırıların ardından, Irak Dışişleri Bakanlığı İran'ın Bağdat Maslahatgüzarı'na da protesto notası vermişti. IKBY Güvenlik Konseyi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun dün gece Erbil'deki birçok sivil yerleşim birimine çok sayıda balistik füzeyle gerçekleştirdiği saldırılarda dört sivilin hayatını kaybettiği, altı kişinin de yaralandığını bildirmişti.

ALMANYA'DAN İRAN'A KINAMA

ABD, Irak ve IKBY'nin ardından Almanya da İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından Irak'ın Erbil kentine düzenlenen balistik füze saldırılarını 'güçlü şekilde' kınadı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, bu saldırıların Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği ve tüm bölgenin istikrarını tehlikeye attığı belirtildi. "Biz İran'ın bu gece Erbil'e düzenlediği bu sorumsuz füze saldırılarını güçlü bir şekilde kınıyoruz" ifadelerine yer verile açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla dayanışma içinde olunduğu kaydedildi.

İRAN: HUKUKİ SAVUNMA ÇERÇEVESİNDE SALDIRI DÜZENLENDİ

Öte yandan, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkesinin Suriye ve Irak'taki hedeflere düzenlediği balistik füze saldırılarına ilişkin yayınladığı yazılı açıklamada,  saldırıların 'İran'ın egemenliğinin ve güvenliğinin teröristlere karşı hukuki savunulması çerçevesinde gerçekleştirildiğini' savundu. Açıklamada, saldırılar 'İran'ın ulusal güvenliğine karşı hareket edenlere yönelik bir tepki' olarak nitelendirildi.

Kenani, Tahran'ın diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ancak aynı zamanda 'ulusal güvenlik tehditlerini caydırmak için meşru ve yasal hakkını' kullandığını ifade etti. Kenani, saldırıların, 'İran'ın egemenliğinin ve güvenliğinin teröristlere karşı hukuki savunulması çerçevesinde gerçekleştirildiğini' kaydetti.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan dün gece yapılan açıklamada, Suriye topraklarındaki IŞİD'e ait hedeflerin yanı sıra Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'a ait olduğu iddia edilen bir binanın balistik füzelerle hedef alındığı bildirilmişti.

Açıklamada, İsrail'in, Devrim Muhafızları ve İran destekli milis grupların komutanlarının öldürülmesine karşı düzenlendiği belirtilen saldırılarda, 'İran'daki casusluk faaliyetlerinin ve terör eylemlerinin planlanmasının merkezi olan Mossad'ın Erbil'deki ana casusluk karargahlarından birinin imha edildiği' aktarılmıştı. Saldırıların, sonrasında IŞİD'in üstlendiği Kirman'daki canlı bomba saldırısı, Rask kentinde güvenlik güçlerini hedef alan saldırı ile Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusu'nun üst düzey komutanlarından Razi Musevi'nin öldürüldüğü saldırılara karşı gerçekleştirildiği belirtilmişti.

IKBY Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili açıklamasında ise İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Erbil'deki birçok sivil yerleşim birimine çok sayıda balistik füze saldırısı gerçekleştirdiği ve saldırılarda dört sivilin hayatını kaybettiği, altı kişinin de yaralandığı açıklanmıştı. Irak Dışişleri Bakanlığı da saldırılara tepki olarak İran'ın Bağdat'taki Maslahatgüzarını bakanlığa çağırarak Tahran'a protesto notası vermişti. (DIŞ HABERLER)