ABD'den İran'ın Erbil saldırısına kınama, IKBY'den Bağdat hükümetine çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Devrim Muhafızları'nın IKBY'nin başkenti Erbil'e düzenlediği saldırıyı 'pervasız' olarak niteledi. IKBY Başbakanı Barzani, Irak hükümetini 'ilkeli pozisyon almaya' çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Devrim Muhafızları'nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de ABD Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssü yakınları dahil birçok noktaya düzenlediği hava saldırılarına ilişkin olarak ABD, Irak ve IKBY'den açıklama yapıldı.

Dört kişinin hayatını kaybettiği belirtilen saldırılara ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Birleşik Devletler, bugün İran'ın Erbil'e düzenlediği saldırıları güçlü bir şekilde kınıyor ve öldürülenlerin ailelerine başsağlığı diliyor. Irak'ın istikrarına zarar veren İran'ın pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz. Irak Hükümeti'nin ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin Irak halkının isteklerini yerine getirme konusunda gösterdiği çabalara destek veriyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

BEYAZ SARAY: ABD PERSONELİ VEYA TESİSİ HEDEF ALINMADI

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise dün akşam saatlerinde İran'ın IKBY ve Suriye'nin kuzeyine yönelik füze saldırılarında hiçbir ABD personeli veya tesisinin hedef alınmadığını aktardı. AA muhabirine e-posta yoluyla açıklama yapan Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, "Raporları gördük, Irak ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen füzeleri takip ettik. Hiçbir ABD personeli veya tesisi hedef alınmadı" bilgisini verdi.

Watson, ABD'nin üst düzey Iraklı yetkililerin yanı sıra IKBY yetkilileriyle de temas halinde olduğunu söyleyerek, "İran, bunun Kirman ve Rask'taki IŞİD kaynaklı terörist saldırılara yanıt olduğunu iddia ediyor" diye konuştu. ABD'nin, Irak'ın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini belirten Watson, "Durumu değerlendirmeye devam edeceğiz, ancak ilk belirtiler bunun pervasız ve dikkatsiz saldırılar olduğu yönünde" dedi.

IRAK: TÜM YASAL TEDBİRLER ALINACAK

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da İran'ın Erbil'e yönelik 'saldırganlığı' kınandı. Bakanlık, Irak'ın egemenliğinin ve halkının güvenliğinin ihlali olarak değerlendirilen eylemlere karşı hükümetin 'tüm yasal tedbirleri' alacağını bildirdi. Açıklamaya göre, bu tedbirler arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet de var.

BAŞBAKAN BARZANİ: İLKELİ BİR POZİSYON ALIN

Saldırılara ilişkin olarak IKBY'den de açıklamalar yapıldı. IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, balistik füze saldırılarını en şiddetli şekilde kınayarak 'bu acımasız saldırıları durdurmak için' çalışacaklarını belirtti.

AA'nın aktardığına göre, Barzani, Erbil’in bir kez daha İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından saldırıya uğradığını, bu 'gerekçesiz' saldırıda birçok sivilin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını belirtti. IKBY halkına yönelik yapılan bu 'korkakça' saldırıyı en şiddetli şekilde kınadığını belirten Barzani, Irak merkezi hükümetini Irak ve IKBY'nin 'egemenliğinin apaçık ihlaline' karşı ilkeli bir pozisyon alma çağrısında bulundu. Barzani, uluslararası toplumdaki ortaklara tekrar eden bu saldırılar karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulunarak, "Önümüzdeki birkaç gün içinde, masum halkımıza karşı bu acımasız saldırıları durdurmak için uluslararası toplumdaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız" dedi.

IKBY GÜVENLİK KONSEYİ: İDDİALAR ASILSIZ

IKBY Anti-Terör Birimi de saldırıların ardından resmi Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda, IKBY Güvenlik Konseyi'nin konuya ilişkin açıklamasına yer verdi. Açıklamada, 15 Ocak Pazartesi günü saat 23.30'da İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Erbil'deki birçok sivil yerleşim birimine çok sayıda balistik füzelerle saldırı gerçekleştirdiği ve saldırıda dört sivilin hayatını kaybettiği, altı kişinin de yaralandığı belirtildi.

Devrim Muhafızları'nın saldırılara gerekçe olarak 'İran karşıtı grupların karargahlarını hedef aldığını iddia ettiği' aktarılan açıklamada, "Bu bahane temelsizdir ve reddediyoruz. Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil'e yönelik saldırılar düzenlendi. Erbil istikrarlı bir yer olarak hiçbir taraf için tehdit kaynağı olmadı" ifadelerine yer verildi.

Saldırıların Irak ve IKBY'nin 'egemenliğinin açık bir ihlali' olduğu vurgulanarak, Irak merkezi hükümeti ve uluslararası toplumun 'bu suça karşı sessiz kalmamaları' çağrısında bulunuldu.​​​​​​​

ERBİL VALİSİ: İNSANLIK DIŞI

Erbil Valisi Ümit Hoşnav da saldırı sonrası yerel medyaya yaptığı açıklamada, "Erbil"e karşı insanlık dışı bir terör saldırısı yapıldı" ifadelerini kullandı. Yerel basına yansıyan haberlerde de saldırılarda kullanılan füzelerin bazılarının sivillerin yaşadığı evlere isabet ettiği, bazılarının da evlerin yakınlarına düştüğü belirtildi. Saldırılarda bazı evlerde yangın çıktığı belirtilirken, hayatını kaybedenler arasında saldırı sonrası evinde yangın çıkan iş insanı Peşrev Dizeyi'nin de bulunduğu, eşi ve oğlunun ise yaralandığı aktarıldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Erbil'deki saldırılara ilişkin, bölgedeki 'İran karşıtı terörist grupların ve casusların karargahlarını balistik füzelerle vurduğunu' açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler erbil İran ABD Irak IKBY