Irak'taki Ermeni Ortodoks cemaatine 42 yıl sonra piskopos atandı

Irak'ta Ermeni Ortodoks cemaatine 42 yıl sonra atanan ilk piskopos olan Gulgulian, Irak'taki tüm dini ve etnik gruplar arasında barış çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Rûdaw
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak’ta Ermeni Ortodoks cemaatine 42 yıl sonra piskopos atandı. Ermeni Ortodoks Kilisesi Başkanı Başrahip Oshagan Gulgulian, yeni Ermeni Ortodoks cemaati piskoposu olarak seçilmesinden dolayı 'minnettar' olduğunu belirtti.

Rûdaw'ın haberine göre, Oshagan Gulgulian, "42 yıl sonra ilk kez seçim yapıldı, çünkü Irak bazı zorluklarla karşı karşıyaydı ve çok fazla aday da yoktu" diye konuştu. Irak'taki tüm dini ve etnik gruplar arasında barış çağrısında bulunan Gulgulian, Ermeni Ortodoks cemaatinin manevi ilke ve değerlerine bağlılığını da vurguladı.

'GENÇ BİR PİSKOPOSUN VARLIĞI YENİ FİKİRLERİ ORTAYA ÇIKARACAK'

Yeni piskopos Oshagan Gulgulian, Irak'taki Ermeni Ortodoks cemaatine liderlik edecek. Gulgulian diğer üç aday arasından piskopos olarak seçildii.

Irak Ermeni Ortodoks Kilisesi Merkezi Yönetim Komitesi Başkanı Karpet Kaustyan da "Gelişmelere ayak uydurmak için elimizden geleni yapıyoruz. Genç bir piskoposun varlığı ile yeni fikirlerin mutlaka ortaya çıkacağını düşündük" değerlendirmesinde bulundu.

IRAK VE IKBY'DEKİ ERMENİ TOPLUMU

2004 yılına kadar Basra'da 350 civarında Ermeni aile yaşıyordu. Halen Basra’da 150'den az Ermeni aile yaşıyor. Geçmişte Musul'da yaşayan 120 Ermeni aileden sadece üçü bugüne kadar kalabildi. Başkent Bağdat'taki Ermenilerin sayısı da 6 binden 500'e düşmüş durumda. Bu durumun nedeni ise art arda gelen savaşlar, istikrarsızlıklar ve etnik azınlıklara karşı süregelen şiddet olayları olarak gösteriliyor.

 Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) ise anayasaya göre Ermeniler etnik bir unsur olarak kabul ediliyor ve Ermeni dilinde eğitim hakkı sağlanıyor. IKBY Parlamentosu’nda da Ermenilerin bir sandalye ile temsil edilme hakkı bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi'nde dördü Duhok'ta, biri Erbil'de ve biri de Kerkük'te olmak üzere altı Ermeni kilisesi bulunuyor. (DIŞ HABERLER)