Irak'ta Sadr, siyasetten tamamen çekildi

Mukteda es-Sadr, "Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum" açıklamasında bulundu. Sadr yanlılarının protestosunun ardından Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu. Siyasi kariyerinden istifa ettiğini açıklayan Mukteda es-Sadr'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım" ifadeleri kullanıldı. 

PROTESTOCULAR CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NA GİRDİ

Sadr'in 'siyasetten çekilme ve kurumları kapatma' kararı sonrası destekçileri protesto eylemi düzenledi. Sadr destekçileri, Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplanarak hükümeti protesto etti, yetkilileri istifaya çağırdı. Bariyerleri aşarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giren protestocular, ellerinde Sadr'ın fotoğraflarıyla Cumhurbaşkanlığı'nda bulunan havuza girdi. 

Daha sonra Mukteda es-Sadr'ın destekçileri güvenlik güçlerinin müdahalesiyle saraydan çıkarıldı. Güvenlik güçleri, Yeşil Bölge'de bulunan Hükümet Sarayı'nı basan Sadr destekçilerine göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 

AA'nın Sadr Hareketi’ne bağlı haber kaynaklarından aktardığına göre, askerlerin açtığı ateş sonucu 10 kişi öldü, 100’ün üzerinde kişi de yaralandı. 

BAĞDAT'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Protestoların ardından, başkent Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, yasağın bugün 15:30'dan itibaren Bağdat'ta geçerli olacağını duyurdu. 

Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr, Ekim 2021'deki seçimden galip çıksa da hükümeti kuramamış, Sadr Hareketi’nin 73 milletvekili 13 Haziran’da topluca istifa etmiş ve Sadr siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma görevi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti. Koordinasyon Çerçevesi'nin, başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurması üzerine Sadr yanlıları protestolara başlamıştı. Sadr yanlıları, iki haftayı aşkın süredir Bağdat'taki Yeşil Bölge'de Parlamento bahçesinde oturma eylemlerini sürdürüyor.

ABD, BÜYÜKELÇİLİĞİ BOŞALTTI İDDİASI

ABD Dışişleri Bakanlığı, artan olaylar nedeniyle Irak'ın başkenti Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'nin boşaltıldığı iddialarını yalanladı. Bakanlıktan bir yetkili, "Bu yöndeki haberler doğru değil. ABD hükümeti personelinin, ABD vatandaşlarının güvenliğini ve tesislerimizin emniyetini sağlamak en büyük önceliğimizdir" dedi. (DIŞ HABERLER)