Irak, basında 'eşcinsel' kelimesinin kullanımını yasakladı

Irak'ta faaliyet gösteren basın kuruluşları ile sosyal medya şirketlerinin 'eşcinsel', 'eşcinsellik' ve 'toplumsal cinsiyet' ifadelerini kullanmaları yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak İletişim ve Medya Komisyonu (CMC) ülkede faaliyet gösteren tüm medya ve sosyal medya kurumlarının 'eşcinsel' ve 'eşcinsellik' kelimelerini kullanmasını yasakladı. Kurum, bunun yerine 'cinsel sapkınlık' kelimesinin kullanılmasını talep etti. 

Reuters'ın haberine göre, kurum ayrıca 'toplumsal cinsiyet' ifadesinin kullanılmasını da yasakladı. Karar uyarınca, kurumun ruhsatlandırdığı tüm telefon ve internet şirketleri de söz konusu üç yasaklı kelimeyi mobil uygulamalarında kullanamayacak. Konuya ilişkin açıklama yapan Irak Hükümet Sözcüsü, kural ihlali durumunda nasıl bir ceza uygulanacağının henüz kesinleşmediğini, fakat para cezası getirilebileceğini bildirdi.

HRW: SİLAHLI GRUPLARIN VE DEVLETİN ŞİDDETİYLE KARŞI KARŞIYALAR

Irak ceza kanununda eşcinsel ilişkiyi yasaklayan bir madde bulunmasa da ahlaka ilişkin maddeler ülkedeki LGBTİ+'lara karşı kullanılabiliyor. "IraQueer" ile birlikte Mart 2022'de bir rapor yayınlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de ülkedeki silahlı grupların LGBTİ+'ları kaçırdığını, öldürdüğünü işkence ve cinsel saldırıya maruz bıraktığını rapor etmiş, cezasızlıkla sonuçlanan bu eylemlerin yanı sıra Irak polisinin de ülkedeki LGBTİ+'ları gözaltına aldığını ve şiddet uyguladığını ortaya koymuştu.

"Irak hükümeti, LGBTİ+'ların yaşam ve güvenlik hakkını korumaktan sorumlu ancak şiddet faillerini eylemlerinden sorumlu tutma konusunda başarısız" değerlendirmesinde bulunan HRW'nin LGBTİ+ Hakları Araştırmacısı Rasha Younes de "LGBTİ+ Iraklılar, hem sürekli silahlı gruplar tarafından yakalanıp öldürülme hem de hayatlarını yaşanmaz kılan Irak polisi tarafından gözaltına alınıp şiddete maruz kalma korkusuyla yaşıyor. Irak hükümeti, şiddeti durdurmak için ya da şiddet faillerini eylemlerinden sorumlu tutmak için hiçbir şey yapmadı" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)