Irak Başbakanı: Biden Orta Doğu ziyaretinde yeni bir Irak görecek

Irak Başbakanı Kazımi'nin Foreign Policy dergisinde yayınlanan yazısında, Orta Doğu ülkelerine resmi ziyaretler yapan Biden'ın "masada yeni bir Irak göreceğine" dikkat çekildi.

Irak Başbakanı 27 Temmuz 2021'de Oval Ofis'te ABD Başkanı'yla görüşmüştü.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, Foreign Policy dergisi için kaleme aldığı yazıda, Orta Doğu ülkelerini ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden'ın "masada yeni bir Irak göreceğini" savundu. Yazısında, ABD-Irak ilişkilerine ilişkin kapsamlı değerlendirmelere yer veren Kazımi, işgal ve savaşlarla sarsılan Irak'ın on yıllardır istikrar mücadelesi verdiğini belirtti.

ABD'yle ilişkilerin "iyiye doğru" ilerlediğini savunan Kazımi, "ABD ve diğer uluslararası ortaklarımızdan karmaşık bir bölgede demokrasimizi geliştirmeye yönelik ilerlemelerimizi tanımasını istiyoruz. Orta Doğu'da tarih uzundur ve kısa sürede bu noktaya geldik. Evet, hala çözmemiz gereken sorunlarımız var" dedi. 

Yazısında, geçen yıl Bağdat'ın Mısır, Fransa, Ürdün, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderleriyle İran, Suudi Arabistan ve Türkiye'den bakan düzeyinde katılımla "Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı"na ev sahipliği yaptığını hatırlatan Irak Başbakanı, "Farklı tarafları bir araya getirerek gerilimi yatıştırmaya ve her ülkenin egemenliğine saygı duyularak iç işlerine karışılmaması gerektiğini destekliyoruz" ifadelerine yer verdi. 

ZİRVE ÖNCESİ FİLİSTİN ÇIKIŞI

Öte yandan, Irak Başbakanı Kazımi, Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde bugün düzenlenecek Körfez İşbirliği Konseyi öncesi yaptığı basın açıklamasında da Irak'ın Filistin konusundaki tutumunun sabit ve açık olduğunu belirterek, "Bölgede herhangi bir koalisyonun ya da eksenin parçası değiliz” dedi.

Irak Başbakanı Kazımi, 25 Haziran'da Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la Cidde'de bir araya gelmiş, akabinde Tahran'a yaptığı "beklenmedik" ziyaretiyle dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler abd ırak kazımi biden