İntihar eden inşaat işçisinin amcası: Tüm arkadaşlarına mesaj atmış

İstanbul'da yapımı devam eden Finans Merkezi inşaatında intihar eden 19 yaşındaki Musa Yıldız, olay öncesi arkadaşlarına ‘hakkınızı helal edin' diye mesaj attı.

Finans Merkezi inşaatı
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

DUVAR - İstanbul’daki Finans Merkezi şantiyesinde inşaat işçisi olarak çalışan 19 yaşındaki Musa Yıldız, 3 Eylül’de şantiyede intihar etti.

Urfa’nın Viranşehir nüfusuna kayıtlı Yıldız’ın intihar etmeden arkadaşlarına ‘hakkınızı helal edin’ şeklinde mesaj attığı ortaya çıktı. Ailesi, Yıldız’ın intihara eğilimli olmadığını söylerken Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, inşaat işçilerinin kötü çalışma koşullarına dikkat çekti.

Musa Yıldız

‘BİZ DE ŞAŞIRDIK KALDIK’

Yıldız’ın Viranşehir’de yaşayan amcası Aziz Yıldız, yeğeninin hiçbir sıkıntısı olmadığını, olay karşısında şaşkın olduğunu söyledi. Amca Yıldız yeğeninin ölümüne ilişkin “İntihar etmeden önce tüm arkadaşlarına mesaj atmış ‘hakkınızı helal edin’ diye. Orada çalışan iş arkadaşları bulmuş onu. Kendisi lise mezunuydu. Yaklaşık iki aydır orada çalışıyordu, arkadaşlarıyla beraber kalıyordu” dedi.

Viranşehir Kınalıtepe Mahallesi Muhtarı aynı zamanda Musa Yıldız’ın akrabası olan İbrahim Batur da şunları anlattı: “Neden intihar ettiği konusunda bilgimiz yok. Benim ablamın torunudur. Herhangi bir sıkıntısı yoktu çocuğun, İstanbul'a gitmeden önce kendisi ile görüştük. Çalışacağım ve hukuk okuyacağım diyordu.  Akıllı bir çocuktu, biz de şaşırdık kaldık.”

’19 YAŞINDAKİ BİR GENÇ NEDEN İNTİHAR ETSİN?’

İstanbul Finans Merkezi uzun zamandır ağır çalışma koşulları ve işçilerin çalışma koşullarına karşı yaptığı eylemlerle gündemdeydi. Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut da işçilerin burada kölelik koşullarında çalıştığını ifade etti.

Karabulut Finans Merkezi’nin 2018’de Varlık Fonu’na devredildiğini hatırlatarak “Yandaş firmalara devredildi. Bu firmalar da işçileri kölelik koşullarında düşük ücretle çalıştırıyor” dedi.

Karabulut işçilerin yaşadıkları sorunları şöyle sıraladı: “İş, bir an önce yetişsin diye üretim baskısı yapılıyor. 30 bin işçi, yüzlerce taşeron firma altında hakları gasp edilerek çalıştırılıyor. İş güvenceleri yok. İşçi sağlığı, iş güvenliği tedbirleri alınmıyor. Uzun mesai saatleri var ve zorla çalıştırılıyorlar. Mesai ücretleri eksik hesaplanıp veriliyor. Sigorta primleri aldıkları gerçek ücretten değil asgari ücretten yatırılıyor.”

Musa Yıldız’ın intiharına ilişkin de Karabulut “Asıl nedenini bilmesek de özünde kölece çalışma koşullarından ve ülkede yaşanan geleceksizlik kaygısından kaynaklandığını iddia ediyoruz. 19 yaşında hayatının baharında bir genç neden intihar etsin? Öğrenci çağındayken burada kölelik koşullarında çalışmaya mecbur bırakılmış, bir çıkış bulamayınca intiharı tercih etmiş” ifadelerini kullandı.