İnönü Üniversitesi öğrencileri yüz yüze sınav kararına tepkili

İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin yarıyıl sınavlarının yüz yüze yapılacağını açıklamasına, öğrenciler tepki gösterdi. Depremden etkilendiklerini belirten öğrenciler, online sınav istedi.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin yılsonu sınavlarının yüz yüze yapılacağını duyurdu.

Fakülte’nin kararına tepki gösteren öğrenciler, sosyal medyadan yayınladıkları açıklama ile online sınav istediklerini belirtti. Açıklamada buna gerekçe olarak depremin yarattığı mağduriyet gösterildi.

‘MADDİ VE MANEVİ OLARAK ETKİLENDİK’

Diş Hekimliği Fakültesi tarafından 7 Haziran’da yapılan duyuruda, “2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında yapılacak olan yıl sonu sınavları 1.2.3. sınıflar için online yapılacak olup, 4. ve 5. sınıflar için yüz yüze yapılacaktır” denildi.

Sınavların yüz yüze yapılması kararına tepki gösteren öğrenciler sosyal medya üzerinden yayınladıkları açıklama ile kararın yeniden değerlendirilmesini istedi. Açıklamada, öğrencilerin depremden doğrudan etkilendiğine dikkat çekilerek yüz yüze sınavın mağduriyete yol açacağı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu süreçte derslerimizin online olarak yürütülmesi duyurulmuştur. Online olarak yürütülen bu süreçte finallerimizin bir kısmı bayram öncesi bir kısmı bayram sonrası devam edecek şekilde yüz yüze yapılacağı kararı alınmıştır. Fakültemizin deprem bölgesinde bulunmasının yanı sıra öğrenci kitlesinin çoğu deprem bölgesinde yaşayan insanlardan oluştuğu için maddi ve manevi olarak bu süreçte bir hayli etkilendik.”

‘KARARIN YENİDEN DEĞERLENDİRMESİNİ İSTİYORUZ’

YÖK’ün ‘online eğitimle verilen derslerin sınavlarının da online yapılmasına olan desteğinin’  hatırlatıldığı açıklamada, diğer üniversitelerin bu yönde karar verdiği belirtildi. İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin kararının eşitlik ilkesine aykırı olduğu ifade edilerek kararın revize edilmesi istendi.

İnönü Üniversite’sinde Diş Hekimliği’nin yanı sıra, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde de bazı bölümlerde sınavların yüz yüze yapılacağı öğrenildi.

‘UYGULAMALI DERSLERİN SINAVI MECBURİ YÜZ YÜZE OLACAK’

Konuyla ilgili ulaştığımız adını vermek istemeyen bir üniversite yetkilisi, uygulamalı derslerin sınavlarının da uygulamalı olacağını ve bütün üniversitelerde de bu şekilde olduğunu savundu. Yetkili, sınavların ne şekilde yapılacağına senato ya da yükseköğretim kurullarının karar verdiğini ifade ederek şunları söyledi: “Uygulamalı derslerin sınavı mecburi yüz yüze olacak. Biz üniversite olarak öğrencilerimizin sorunsuz bir şekilde gelip sınavlarına girmeleri, mağduriyet yaşamamaları için çalışıyoruz. Öğrenciler ‘sınavlardan bizi muaf tutun’ demeye getiriyor. Bu mümkün değil.”

YÖK KARAR ALMIŞTI

6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremler sonrası Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bahar döneminde eğitim ve öğretimin uzaktan öğretim yöntemi ile yürütülmesine karar vermişti. Bu kapsamda İnönü Üniversitesi bahar dönemi ara sınavlarını çevrimiçi gerçekleştirmişti. YÖK, 30 Mart’ta açıkladığı kararlarda ise ‘bahar yılı ara sınavlarının uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yürütülmesi, yarıyıl sonu sınavlarının nasıl ve ne zaman yapılacağına yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesi’ yönünde karar almıştı.