İngiltere'den Çin'e NATO tehdidi: Pasifik ve Tayvan'ı korumalıyız

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, "Ülkeler oyunu kuralına göre oynamalı. Buna Çin de dahil... Kurallarına göre oynamazlarsa yükselmeye devam edemeyecekler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Çin yönetimini hedef eden açıklamalarda bulundu. NATO'nun Tayvan gibi yönetimlere daha fazla destek vermesi gerektiğini savunan Truss, "Ülkeler oyunu kuralına göre oynamalı. Buna Çin de dahil... Kurallarına göre oynamazlarsa yükselmeye devam edemeyecekler" dedi. 

Londra'daki Mansion House'da katıldığı etkinlikte konuşan Truss, "Çin'in G7 ile ticarete ihtiyacı var. Küresel ekonominin yaklaşık yarısını temsil ediyoruz. Uluslararası kurallar ihlal edildiğinde ne tür seçimler yapmaya hazır olduğumuzu Rusya'ya gösterdik" dedi. Truss, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları karşısında eylemsizliğin "en büyük provokasyon" olduğunu savundu.

'KÜRESEL BİR NATO OLMALI'

"Avrupa'nın savunmasına odaklanan NATO, Pasifik'in korunması ve Tayvan gibi demokrasilerin kendilerini savunabilmesini de sağlamalı" diyen İngiltere Dışişleri Bakanı, Japonya ve Avustralya gibi müttefiklerle daha yoğun işbirliği sağlanması gerektiğini savundu. Truss, "Küresel bir NATO'ya ihtiyacımız var" dedi.

Finlandiya ve İsveç'e de NATO'ya katılma çağrısı yapan Truss, "Mümkün olen en kısa zamanda ittifaka katılmalılar. Moldova ve Gürcistan gibi NATO üyesi olmayan devletler ise egemenliklerini ve özgürlüklerini koruma araçlarına sahip olmalılar" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı G7 formatının "ekonomik bir NATO" olması gerektiğini de savunarak "G7, refahımızı savunan ekonomik bir NATO gibi hareket etmelidir. Bir ortağın ekonomisi saldırgan bir rejim tarafından hedefleniyorsa, onları desteklemek için hareket etmeliyiz" dedi. (DIŞ HABERLER)