İngiltere'den başarısız nükleer füze denemesi: Savunma Bakanı da denizaltıdaydı

İngiltere'nin The Sun gazetesi, ocak ayında yapılan nükleer füze sistemi denemesi sırasında başarısız ateşleme yapıldığını yazdı. Savunma Bakanlığı bir 'anomali' yaşandığını doğruladı.

Fotoğraf: Arşiv/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin 'Trident' isimli nükleer caydırıcılık füze sisteminde yapılan deneme sırasında yanlış ateşleme yapıldığı, füzelerden birinin ABD'nin Florida kıyıları açıklarında, ateşleme yapılan denizaltıya yakın bir yerde okyanusa çakıldığı belirtildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İngiltere Savunma Bakanlığı, The Sun gazetesinin gündeme getirdiği iddiaya ilişkin olarak, yapılan deneme sırasında bir 'anomali' yaşandığını doğruladı ancak İngiltere'nin 'nükleer caydırıcılığının güvenli, güvenlikli ve etkili olmayı sürdürdüğünü' belirtti. The Sun gazetesi, söz konusu ateşleme ve test sırasında Savunma Bakanı Grant Shapps'ın da HMS Vanguard denizaltısında olduğunu yazdı.

SAVUNMA BAKANI: OPERASYONA HAZIRLAR

Gazetenin iddiasına göre, üzerinde 'sahte savaş başlıkları' olan füzedeki ilk aşama yardımcı roketler başarılı bir şekilde ateşlenemedi. Bu durum, 2016 yılından bu yana bir Trident füzesinde kayıtlara geçen ikinci başarısız deneme oldu. The Sun, ismini vermediği bir kaynağın, "(Füze) denizaltından ayrıldı ama hemen yanlarına düştü" dediğini aktardı. 

Savunma Bakanı Shapps, söz konusu denemeye ilişkin açıklamasında, bunun Vanguard'daki Gösteri ve Alıştırma Operasyonu'nun sonucu olduğunu, füze denemesinin uzun süren bir onarımın ardından geri dönen sistemdeki 'silahlar ve ekibini performansını ölçmeyi' amaçladığını söyledi. Denizaltı ve mürettebatının operasyon için hazır olduğunu söyleyen Bakan Shapps, meydana gelen 'anomali'nin 'olaya özel' olduğunu savundu.

3 BİN 700 MİL UÇMASI GEREKİYORDU

The Sun'ın haberine göre, Shapps'ın da doğruladığı 'anomali' 30 Ocak tarihinde yaşandı. İddiaya göre, yapılan deneme sırasında yapılan başarısız ateşleme sebebiyle, üzerinde 'sahte savaş başlıkları' olan 58 tonluk bir füze okyanusa düşerek battı. Füzenin Brezilya ile Batı Afrika arasında, Atlas Okyanusu'na inmeden önce birkaç 3 bin 700 mil uçması bekleniyordu. Füze, bunun yerine fırlatıldığı denizaltının yakınındaki okyanusa düştü.

Gazete, bu tür denemelerin İngiltere tarafından nadiren yapıldığını, bunun sebebinin her bir füzenin fiyatının 17 milyon pound'dan yüksek olması olduğunu aktardı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)