İngiltere'deki 'başbakanlık' yarışında son iki aday: Sunak ve Truss

İngiltere'de yeni başbakanı da belirleyecek olan Muhafazakar Parti liderlik yarışında iki aday kaldı. En çok oyu yine Hindistan kökenli Rishi Sunak aldı, Liz Truss da ikinci sırada yer aldı.

Başkanlık yarışının son oylamasında Rishi Sunak (solda) ve Liz Truss (ortada) yarışacak.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesinin ardından başlayan oylamada adaylardan Penny Mordaunt elendi, geride iki kişi kaldı.

Yeni başbakanı da belirleyecek olan oylamada Penny Mordaunt 105 oyla elenirken, Hindistan kökenli eski Maliye Bakanı Rishi Sunak 137 oy ile en çok desteği aldı. Dışişleri Bakanı Liz Truss ise 113 oy olarak yarışa devam etme şansı yakaladı.

AA'nın aktardığına göre ülke çapında yaklaşık 160 bin Muhafazakar Parti üyesi, yeni başbakanı ve partinin yeni liderini sona kalan iki aday arasından seçecek.

Oylamanın ardından partinin yeni lideri ve Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın yeni konuğu 5 Eylül'de açıklanacak. 

Başbakan Boris Johnson, liderlik yarışında hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıklamıştı.

7 Temmuz'da istifasını sunan ve partisinin yeni lideri seçilene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini duyuran Johnson, kabinesindeki bakanları kendisinin yanında olmaları için ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)