İngiltere'de Muhafazakar Parti liderlik yarışı: İlk turda en çok oyu Hindistan kökenli Sunak aldı

İngiltere'de Başbakan Johnson'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti liderliği için yapılan oylamada, 8 aday arasında en çok oyu Hindistan kökenli eski Maliye Bakanı Rishi Sunak aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesinin ardından parti liderliği ve başbakanlık koltuğu için yapılan ilk tur oylamadan eski Maliye Bakanı Rishi Sunak galip çıktı. 

Muhafzakar parti milletvekilleri arasında yapılan oylamaya katılan 8 adaydan 6'sı en az 30 oy alarak ikinci tura kaldı.

Hindistan kökenli Sunak 88 ile en fazla milletvekilinden oy alan aday olurken Penny Mordaunt 67, Dışişleri Bakanı Liz Truss 50, Kemi Badenoch 40, Tom Tugendhat 37 ve Suella Braverman 32 oy aldı.

AA'nın aktardığına göre Sunak'ın istifasının ardından yerine atanan Maliye Bakanı Nadhim Zahavi ile eski Sağlık Bakanlarından Jeremy Hunt ise ilk turda 30 oy barajını geçemedi ve elendi.

Oylamanın ikinci turu yarın yapılacak. İhtiyaç duyulması halinde adayların sayısını ikiye düşürmek için 18 Temmuz'da bir oylama daha yapılacak.

Liderlik yarışında son iki adayın en geç 21 Temmuz'a kadar belirlenmesi öngörülüyor.

Ardından ülke çapında yaklaşık 160 bin Muhafazakar Parti üyesi, ülkenin yeni başbakanını ve partinin yeni liderini sona kalan iki aday arasından seçecek.

Oylamanın ardından Johnson sonrası partinin yeni lideri ve Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın yeni sakini 5 Eylül'de açıklanacak. (HABER MERKEZİ)