İngiltere'de Omicron alarmı: 'Günlük vaka sayısı 2 milyona çıkabilir'

İngiltere'de yeni Covid vakalarının yüzde 60'ının Omicron'dan kaynaklandığı açıklanırken, hükümetin danışma kurulu önlemlerin sıkılaştırılmasını istedi. Vaka ve ölümlerde ciddi artış bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Omicron varyantının hızla yayıldığı ve günlük vaka sayısının 90 bin civarında seyrettiği İngiltere'de bilim insanlarından 'günde 2 milyon vaka' uyarısı geldi. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid ülkedeki tüm vakaların yüzde 60'ının artık Omicron'dan kaynaklandığını söylerken, hükümetin bilimsel tavsiye grubu Sage'deki bilim insanları önlemlerin acilen sıkılaştırılmaması halinde günlük vaka sayılarının 600 bin ila 2 milyom arasına yükselebileceğini duyurdu.

Sage uzmanlarının tahminlerine göre, önlem alınması yeni yıla kadar ertelenirse İngiltere'de günlük vaka sayıları 2 milyona çıkabilir, günlük ölü sayıları da 6 bini bulabilir. Bu modellemeye göre, vaka artışının mevcut hızda devam etmesi halinde her gün 3 bin ila 10 bin arasında hasta hastaneye yatmak zorunda kalabilir ve 600 ila 6 bin kişi ölebilir.  

Sage'den hükümete yapılan çağrıda, 'çok kısa süre içinde daha sıkı önlemler' alınması talep edildi; "Bu tür önlemlerin zamanlaması hayati önemde. 2022'ye kadar erteleme, müdahalelerin etkisini ciddi ölçüde azaltacak ve sağlık ortam üzerindeki ağır baskıyı engelleme ihtimalini düşürecektir" denildi. 

Avrupa çapında hükümetler, Omicron'un hızlı yayılışı sebebiyle Covid önlemlerini yeniden sıkılaştırmış durumda. Son olarak Hollanda'da Noel ve yılbaşını da kapsayacak şekilde tam kapanma kararı alındı. (DIŞ HABERLER)