İMO: Yurttaşlarımızın deprem korkusu duymadan yaşama hakkı vardır

İnşaat Mühendisleri Odası, Düzce’de yaşanan depreme dair yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki depremin öncesine dair yapılması gerekenler konusunda ülkemiz sınıfta kalmıştır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Düzce’de yaşanan 5,9 büyüklüğündeki deprem çok sayıda çevre kentte de hissedildi. İlk belirlemelere göre elliye yakın kişinin yaralandığı depreme ilişkin TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, “Yurttaşlarımızın deprem korkusu duymadan yaşama hakkı vardır” başlığıyla açıklama yaptı.

1999 yılında 7.2 büyüklüğünde gerçekleşen Düzce depremin 23’üncü yılını geride bırakırken yaşanan depremin geçmiş acıları ve depreme hazırlık konusundaki endişeleri canlandırdığını belirten İMO, “Bilindiği gibi geçtiğimiz 12 Kasım tarihinde tüm yurtta olası bir depreme karşı çök-kapan-tutun tatbikatı yapılmıştır. Kamuoyunun depreme duyarlılığı ve deprem durumunda bilinçli olması konusunda çalışmalar yapılması elbette gereklidir. Ancak deprem anında yapılması gerekenlerin yanı sıra deprem öncesi hazırlık da son derece önemlidir. Ne yazık ki depremin öncesine dair yapılması gerekenler konusunda ülkemiz sınıfta kalmıştır” dedi.

TALEP VE UYARILAR

Depremlerin öncesinde alınması gereken önlemleri ve atılması gereken adımları sıralayan İMO’nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı:

MEVCUT YAPI STOĞU BİLİNMEZLİK İÇİNDE: Türkiye’nin mevcut yapı stoku tam bir bilinmezlik içindedir. Olası bir büyük depremde yapıların nasıl etkileneceği şüphelidir. Hal böyleyken deprem önlemi olarak yapılması gereken en önemli faaliyetlerden biri yapı stokunun taranmasıdır. Belediyeler tarafından yapı stoku taranarak depreme hazırlık konusunda önemli bir adım atılabilir.

CİDDİ BİR İLERLEME KAT EDİLEMEDİ: 1999 depremlerinden sonra, güvenli ve sağlıklı bir yapılaşma ve çevre için nelerin yapılması, ne tür önlemlerin alınması gerektiği konularında kamu kurumlarınca birçok çalışma yapılmış, raporlar hazırlanmış ve bu yapılan çalışmalar AFAD`ın 2011 yılında yapmış olduğu geniş tabanlı bir çalışma ile hazırlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planında (UDSEP) son şeklini almıştır. Büyük çoğunluğu 2017 tarihinde bitirilmek üzere 2023 yılında tamamlanması hedeflenen çalışmalar Bakanlar Kurulu Kararı olarak 18.08.2011 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiş olmasına rağmen gelinen aşamada ciddi bir ilerleme kat edilmediği görülmektedir. Üstelik rapora göre çoktan tamamlanması gereken yapı stokunun taranması konusunda, 2020 yılında TBMM’de kurulan Deprem Komisyonunun raporuna yansıdığı kadarıyla yapı stoku taramasının yönteminin bile nasıl olması gerektiğinin belirlenmediği anlaşılmıştır.

ODALAR BİLGİLENDİRİLMELİ: Yapı envanterinin taranması, kentsel dönüşümün yapı güvenliği için gerçekleştirilmesi, kamusal bir yapı denetimi sistemin kurulması, mühendislik hizmetlerinin inşa sürecinde maliyet külfeti olarak değil özne olarak görülmesi, mühendislerin meslek odalarınca belgelendirilmesi, imar aflarıyla ruhsatlandırılan kaçak yapılara gerekli inceleme ve uygulamaların yapılması, şantiye şefliğinin tam zamanlı olarak yapılması başlıca önlemlerdir.

ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ: MMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak, depremde yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar diliyor, depremden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Topraklarının yüzde 95’i deprem bölgesinde bulunan ülkemizde tüm yurttaşlarımızın deprem korkusu duymadan güvenle yaşayabileceği bir gelecek için yerel ve merkezi tüm yöneticileri, kamu kurumlarını harekete geçmeye davet ediyor, İMO olarak tüm birikimimiz ve deneyimimizle elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz. (DUVAR)