İmamoğlu: Kar kalınlığı 20-40 santime kadar ulaşabilir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da akşam saatlerinden itibaren kar yağışının şiddetini artıracağını belirterek, toplu ulaşım araçlarının kullanılması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da 4 gün boyunca kar yağışının etkili olması beklenirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) düzenlediği basın toplantısıyla son durumu değerlendirdi. İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın birimlerin kar önlemlerini paylaşırken İBB’ye yer vermemesiyle ilgili sorulan soruya da yanıt verdi.

Kuvvetli kar yağışının gün içinde ara ara yavaşlayarak akşam saatlerinden itibaren etkisini artırması bekleniyor. İBB Başkanı İmamoğlu, 4 gün sürmesi beklenen kar yağışına karşı belediye olarak gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, "Vatandaşlarımızın trafik azlığını düşünerek kendi araçlarıyla yola çıkmasını tavsiye etmiyoruz. Mümkün oldukça toplu ulaşım araçları kullanılmalı" dedi.

'TRAFİK YOĞUNLUĞU OLUŞMADI'

İmamoğlu'nun açıklaması özetle şöyle:

Bugün trafik yoğunluğunun sabah saatlerinde yüzde 35'lere çıktığını gördük, en yoğun hali bu oldu. Vatandaşlarımızın bizimle uyumlu bir biçimde sürece dahil olmadığı takdirde İstanbul'da karla mücadelenin başarılı olma şansı olmadığını ifade etmiştim. Bu bakımdan bizimle uyumlu bir süreç yürüten 16 milyon İstanbullu hemşerimize teşekkür ediyorum.

6 BİN TON TUZ KULLANILDI

Otobüs duraklarında, meydanlarda, üst geçitlerde, hal otogar gibi kamusal alanlarda aralıksız çalışmalarımız sürüyor. 25 dış birim ile yürütülen çalışmalarda, kamera görüntüleri ve alınan telefonlarla hizmetimizi yönlendiriyoruz. Son 24 saatte İBB'nin bakım ekipleri 6 bin tonun üzerinde tuz kullandı. Önemli bir bölümde ilçe belediyelerimizin talepleri karşılanarak yönetildi. Bizim yanı sıra karayolları ekiplerinin Kuzey Marmara Otoyolu'ndaki ekipler de tuzlama işlemine ve ulaşımın kusursuz sürdürülmesi için çabalarına da teşekkür ediyoruz.  İBB'nin yoğun bir çalışma ağı var. Toplam sorumluluk ağımız 4 bin 23 kilometre. 9 bin 500 personelimiz 2 bin araçla çalışmalarını sürdürüyor. 

153 köy statüsündeki mahallelerimizde muhtarlarımızın da kumandasıyla kar küreme araçlarımız traktörlerimiz hizmetlerini sürdürüyorlar. Tek bir köyümüzün bile yolunun kapalı olmamasını her an takip ederek sağlayacağımızı belirtelim. Metrobüs güzergâhında, 33 iş makinamız 187 kilometrelik gidiş-geliş hattıyla beraber bu güzergâhı takip altında tutuyorlar. 

CUMA AKŞAMI DAHA ŞİDDETLİ YAĞIŞ BEKLİYORUZ

Biz şu anda 4 günlük zaman diliminin başlangıcındayız. Yarının akşam saatlerini daha şiddetli beklediğimizi ifade edelim. Vatandaşlarımız trafiği açık görüp özel araçlarıyla sahaya çıkma gibi bir davranışta lütfen bulunmasınlar.


Kuzeyde ve batıda şu an kar yağışı daha etkili. Kar kalınlığı şu an Arnavutköy'de 20, Kavacık'ta 15, Çatalca'da 7 ila 10 santim arasına ulaşmış durumda. İstanbul Havalimanı'nda da 4-5 santim oluşmuş durumda. Cuma ve sonraki günlerde görülecek kar yağışında özellikle Anadolu Yakası'nda Çekmeköy, Pendik, Kartal bölümlerinde 20 ila 40 santime ulaşabileceğini meteorolojiden arkadaşlarım bize ilettiler. Bu tahminlere baktığımızda yurttaşlarımızın çok tedbirli olması gerekiyor.

600 EVSİZ AĞIRLANIYOR

Şuanda 600'e yaklaşan evsiz vatandaşımız konuk ettiğimiz noktalarda misafirimiz. Bazıları ihtiyaç olması halinde memleketine gitmek istiyor. Aileyle buluşması noktasında da sosyal hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Evsiz vatandaşlarımızın bulunduğu noktalardan daha hızlı tespitiyle beraber alınması ve bu hizmetin sunulması için vatandaşlarımız 153'ü her zaman arayabilirler."

İBB'NİN İSMİNİ ANMAYAN VALİYE ESPRİLİ YANIT

Öte yandan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın İstanbul’daki birimlerin kar önlemlerini paylaşırken İBB’ye yer vermemesiyle ilgili sorulan 'Koordinasyon problemi var mı?' sorusuna İmamoğlu şöyle yanıt verdi:

"Koordinasyon problemi olduğunu düşünmüyorum. Bu sabah da kendisini aradım ve karşılıklı istişarede bulunduk. En azından bizim açımızdan böyle bir şey yok. Valimizin de öyle düşündüğünü düşünmüyorum. Sadece aklıma şunu getirdi; bizim kusursuz çalıştığımızı düşünerek diğer kurumlara biraz daha omuz vermek, destek olmak istemiş olabilir. Bizim kusursuz çalıştığımıza dönük esprili bir yaklaşım olarak kabul ediyorum bu tweetini."

İBB'NİN ALDIĞI ÖNLEMLER

🔸4023 km’lik yol ağında trafiğin açık tutulması ve toplu ulaşımın aksamaması için 9500 personel, 2000 araç - iş makinesi ile 7/24 esaslı çalışma sürdürülecek. Metrobüs sabaha, raylı sistemler 02.00’ye, vapurlar ise 24.00’e kadar çalışacak. Deniz Taksi de 24 saat hizmet verecek.

🔸İETT ve Şehir Hatları, yoğunluğa göre ek seferler koyacak. İSPARK 70 bini aşkın araç kapasitesiyle 24 saat hizmet verecek.

🔸 220 bin ton tuz ve 64 tank (1.290 ton) solüsyon, müdahale için sahada hazır tutuluyor. İhtiyaç halinde saatte 25 ton solüsyon da üretilebilecek.

🔸Kar küreme ve tuzlama ekipleri aracılığıyla, 465 müdahale noktasında olumsuzluklara karşı müdahale edilecek.

🔸İETT otobüsleri normal seferlerini aksatmadan sürdürecek. Toplam 5300 araçla günlük 54 bin sefer yapılması planlandı. Yoğun hatlara ek sefer konulacak. Raylı sisteme paralel hatlar, en yakın metro entegre istasyonuna yönlendirilecek.

🔸Metro İstanbul, 9 Mart Çarşamba gününden 13 mart Pazar gününe kadar M1, M2, M3, M4,M5, M6,M7, M9, F1 Füniküler, T1, T4, T5 tramvay hatlarında seferlerini 02:00’ye kadar sürdürecek.

🔸Metrobüs kar yağışı boyunca 24 saat açık kalacak. Metrobüs hattını açık tutmak için 26 kar küreme tuzlama aracı, 5 solüsyon tankeri görevlendirildi.

🔸Şehir Hatları’nda Kadıköy-Karaköy, Beşiktaş-Üsküdar gibi ana hatlardaki seferler, Çarşamba ve Perşembe günü gece yarısına kadar devam edecek. 25 Deniz Taksi 24 saat hizmet verecek. (HABER MERKEZİ)