ILGA-Avrupa: Mahkeme Onur Yürüyüşü'nün suç olmadığını teyit etti

ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 19 kişiye beraat kararı verilmesinin ardından basın açıklaması yapan ILGA-Avrupa karar için 'memnuniyet verici' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'nın önde gelen LGBTİ hakları örgütü ILGA-Avrupa, 10 Mayıs 2019 tarihinde düzenlenen 9’uncu ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 19 kişiye beraat kararı verilmesine ilişkin, ‘’Türk mahkemesinin, barışçıl bir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne katıldıkları için 'yasa dışı toplantı' yapmakla suçlanan 19 aktivist hakkında beraat kararı vermesini memnuniyetle karşılıyoruz’’ dedi.

‘MAHKEME ONUR YÜRÜŞÜNÜN SUÇ OLMADIĞINI TEYİT ETTİ’

ILGA Avrupa'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"2017'de Ankara, olağanüstü hal kapsamında tüm LGBTİ+ faaliyetlerini yasakladı, ancak bu yasak Şubat 2019'da kaldırılmıştı. Dolayısıyla ODTÜ yönetiminin Mayıs 2019'da yürüyüşü yasaklamasının yasal bir dayanağı yoktu. Aktivistler ve öğrenciler yasal haklarını kullandılar. Üniversitenin emriyle polis müdahale etti. Yürüyüşü dağıtmak için aşırı güç kullandı ve 19'u suçlanmak üzere 22 katılımcıyı gözaltına aldı. Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi, eylemcileri suç unsuru bulunmadığı için suçsuz buldu ve Onur Yürüşü’nün suç olmadığını teyit etti. Kararın resmi gerekçesi kasım ayında yayınlanacak."

'DİNİ VE SİYASİ LİDERLERİN LGBTİ+’LARA YÖNELİK NEFRET SÖYLEMLERİNE KARŞI HAKLARININ KORUNDUĞUNU GÖRMEK ÖNEMLİ'

ILGA-Europe Savunuculuk Direktörü Katrin Hugendubel karara ilişkin şu açıklamayı yaptı: "ODTÜ Pride LGBTİ+ aktivistlerinin beraatını duymak bizi çok rahatlattı. Siyasi ve dini liderler tarafından LGBTİ+’lara yönelik artan nefret söylemi bağlamında, mahkemelerin ve yargı süreçlerinin tüm insanların özgürlük haklarını koruduğunu görmek hem Türkiye’deki hem de bölge genelindeki LGBTİ+’lar için çok önemlidir. Türk hukukunda ve Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer aldığı şekliyle toplanma hakları korunur ve böylece hukukun üstünlüğü desteklenir."

Duruşmada yargılanan aktivistlerden sivil toplum örgütü ÜniKuir'den Özgür Gür karara ilişkin, "En başından beri yargılama olmaması gerektiğini ve şimdi bu emsal ile LGBTİ+ mücadelesini yükseltmeye devam edeceğimizi belirtmek isteriz. Herkese destekleri için teşekkür ederiz" dedi.

ODTÜ'de 10 Mayıs 2019 tarihinde düzenlenen 9’uncu ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne katılan 18 öğrenci ve bir akademisyen 'kanuna aykırı gösteri yürüyüşü düzenleyerek ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta direnme' suçlamasıyla yargılanıyordu.