İlaç fiyatlandırmasında kullanılan referans ülkeler açıklandı

2022 Yılı Detaylı İlaç Listesi Analizi'nde ilaçların fiyatlandırılmasına dair referans alınan ülkelerin payları açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin ilaç piyasasındaki değişimlerini değerlendirmeyi amaçlayan ECONiX Araştırma, Aralık 2022 itibarıyla aktif ürünler listesinde bulunan 8 bin 698 ilacı incelediği 2022 Yılı Detaylı İlaç Listesi Analizi’ni yayımladı. Raporda Türkiye’de ilaç fiyatlarının belirlenmesinde referans alınan ülkeleri açıklarken global çapta ilaçların depolara satış fiyatlarını da aktardı.

B2Press'in aktardığı analizin sonuçlarına göre orijinal ilaçların depocuya satış fiyat ortalaması 4 bin 265 Türk Lirası olarak belirlenirken jenerik ilaçların depocuya satış fiyat ortalamasının 586 Türk Lirası olduğu saptandı. ECONiX Araştırma ekibinden ve raporun araştırmacılarından eczacı Yaren Erkut “Türkiye’nin orijinal ilaçların fiyatlandırmasında tek bir ülkenin üstünlüğü gözlenmemektedir” ifadelerini kullandı. Raporda Türkiye’de ilaçların yüzde 21’lik oranla Yunanistan’ı referans aldığı kaydedilirken bunu yüzde 16 ile Fransa, yüzde 12 ile İtalya ve İspanya’nın takip ettiği gözlendi. Jenerik ilaçların fiyatlandırılmasında ise benzer bir tablo görüldü. Öte yandan Almanya ve İsviçre gibi resmi referans ülkeler arasında yer almayan ülkelerinde ilaç fiyatlandırmasında önemli bir rol oynadığı ortaya kondu. Globale bakıldığında ise hem orijinal hem de jenerik ilaçların depocuya satışında en yüksek fiyat ortalamasıyla ilk sırada İsviçre yer alırken, Portekiz ise en düşük fiyat ortalamasına sahip ülke olarak konumlandı. (HABER MERKEZİ)

Etiketler türkiye ilaç