İktisat bölümünden SBF Dekanlığına çağrı: Kayıran geri alınsın

İktisat Bölümü, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığına "Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın ilişiğinin kesilmesi işleminin geri alınmasını talep ediyoruz" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü anabilim dalları, Maliye Bölümü öğretim üyesiyken bir alt idari kadronun kriterlerine tabi tutulmak istenen ve fakülteyle ilişiği kesilen Doç. Dr. Meltem Kayıran için dekanlığa çağrı yaptı.

"Doç. Dr. Kayıran, sadece Maliye bölümünde değil, İktisat Bölümü ve fakültedeki diğer bölümlerin programlarında da katkı sunan, kıdemli ve çalışkan bir öğretim üyesidir" denilen çağrıda fakültede Kamu Ekonomisi alanında uzmanlaşmış başka bir öğretim üyesi bulunmadığına da dikkat çekti. Kayıran’ın ilişiğinin kesilmesinin, kolayca doldurulamayacak bir boşluğa sebep olacağına dikkat çekilen çağrıda şöyle denildi:

'YENİDEN DOSYA İNCELEMESİNE TABİ OLMAKSIZIN ATANMALILAR'

 

"Bilindiği üzere, gerek bölümümüz gerekse Fakültemizin çok sayıda mensubu, doçentlik unvanını edinip bu unvanın akademik yetkilerine sahip olduktan sonra, maalesef uzun yıllar doktor öğretim üyesi ya da araştırma görevlisi kadrolarında istihdam edilmektedir. Öğretim üyelerinin akademik unvanlarından daha alt kadrolarda istihdamı, akademik üretimin teşviki ve hakkaniyet açılarından başlı başına bir sorun teşkil etmektedir. Bu sorunu, ilgili öğretim üyeleri bakımından adeta ikinci bir cezaya dönüştüren husus ise alt kadrolarda görev yapan ancak unvan bakımından daha yüksek kriterleri sağladığı YÖK tarafından tescillenmiş öğretim üyelerinin, yeniden atamalarının yapılması için kendilerinden düzenli aralıklarla dosya hazırlamalarının beklenmesidir. Alt kadroya yeniden atanmak için hazırlanan dosyalar, bir öğretim üyesi için gerek mesai kaybı gerekse manevi açıdan bir külfet oluşturduğu gibi, bu dosyaları değerlendiren komisyon üyelerinin de mesai kaybına neden olmaktadır. Söz konusu öğretim üyeleri, akademik başarıları zaten unvanla tescil edilmiş kişilerdir. Bu nedenle, alt kadroya yeniden atanmalarının yeniden bir dosya incelemesine tâbî olmaksızın, ilgili anabilim dalı ve bölümün görüşlerinin alınarak yapılmasında kamu yararı vardır.

'ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAKKINI ZARARA UĞRATACAK'

Kaldı ki, evrensel üniversite standartları gereği olduğu gibi, Türkiye’deki üniversite geleneği bakımından da akademisyenliğin taşıdığı en önemli sorumluluk, öğrencilerine nitelikli dersler sunarak onların eğitimini en iyi şekilde tamamlamalarını sağlamaktır. Öğrencilerin eğitim hakkını zarara uğratacak tasarruflardan, üstelik de pandemi koşulları altında eğitim faaliyeti güçlükle yerine getirilebilirken, kaçınmak gereği vardır.

'FAKÜLTEDE KAMU EKONOMİSİ ALANINDA UZMAN BAŞKA ÖĞRETİM ÜYESİ YOK'

Yürürlükteki bu yöntemin yarattığı mağduriyetin en somut göstergesi, Maliye Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın doktor öğretim üyeliği kadrosuna yeniden atanmaması ve daha da ağır olarak Üniversitemizle ilişiğinin kesilmesi yönünde alınan karar olmuştur. Doç. Dr. Kayıran, sadece Maliye bölümünde değil, İktisat Bölümü ve fakültedeki diğer bölümlerin programlarında da katkı sunan, kıdemli ve çalışkan bir öğretim üyesidir. Meslektaşımız, bölümümüz ve fakültemiz öğrencilerine uzun yıllardır Kamu Ekonomisi dersini vermektedir. Ayrıca, tez jürilerine ve diğer akademik faaliyetlere katılımıyla, bölümümüzün eğitim öğretim faaliyetlerine katkı sağlamaktadır. Özellikle Fakülte düzeyinde Kamu Ekonomisi alanında uzmanlaşmış başka bir öğretim üyesi bulunmaması nedeniyle Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın ilişiğinin kesilmesi, kolayca doldurulamayacak bir boşluğa sebep olacaktır.

'MESLEĞİMİZİN SAYGINLIĞINI DA ZEDELEMEKTEDİR'

Ayrıca, her ne şart ve koşul altında olursa olsun meslektaşımızın Üniversite ile ilişiğinin kesilmesi kararı mesleğimizin saygınlığını da zedelemektedir. Bu tasarruf, üniversite çalışanları içinde üniversitenin bel kemiğini oluşturan öğretim üyelerinin diğer çalışanlara nazaran çok daha güvencesiz bir konumda çalıştırıldığı gerçeğini ortaya koymaktadır ki, bu hususun da öğretim üyeliği mesleğinin, Ankara Üniversitesi’nin ve genel olarak akademinin geleceği için olumsuz sonuçlar doğuracağı aşikârdır. Yukarıda belirttiğimiz nedenlerle, İktisat Bölümü olarak Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın Fakülte ile ilişiğinin kesilmesi işleminin geri alınmasını talep ediyoruz." (HABER MERKEZİ)