İkizköy Çevre Komitesi'nden vali hakkında suç duyurusu

Muğla Valiliği'nin açıklamasına rağmen Akbelen Ormanı'nda kesimin devam ettiğini açıklayan İkizköy Çevre Komitesi, vali hakkında suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

MUĞLA - İkizköy Çevre Komitesi, Muğla Valiliği'nin kesimin bittiği yönündeki açıklamalarına rağmen süren kesim işlemleri ile ilgili açıklama yaptı. 

Valiliğin açıklamasına rağmen, 31 Temmuz günü ve bu sabah nöbet alanının yüzlerce jandarma tarafından abluka altına alındığının belirtildiği açıklamada, Akbelen Ormanı'nda budama çalışması altında kesim ekipleri tarafından kesime devam edildiği kaydedildi.

'MUĞLA VALİLİĞİ KAMUOYUNU YANLIŞ BİLGİLENDİREREK YANILTMAYA ÇALIŞTI'

Valilik açıklamasında belirtildiği gibi şirketin daha önce yok ettiği alanlarda rehabilitasyon yaptığı algısının gerçeği yansıtmadığının vurgulandığı açıklamada, “LİMAK_ICTAŞ termik santrali şimdiye kadar tek 1 dönüm dahi rehabilitasyon çalışması yapmamıştır. Şirketin rehabilitasyon örneği olarak gösterdiği birkaç dönümlük alan, özelleştirme öncesinde Devletin-TKİ’nin işletmesindeyken yapılmıştır. Bu nedenlerle Muğla Valiliği'nin yaptığı basın açıklaması, kamuoyunu yanlış bilgilendirerek yanıltmaya yönelik bir açıklamadır” denildi.

Anayasa'nın 169'uncu maddesine dikkat çekilen açıklamada, “Anayasa'nın istisna tanımayan bu emredici maddesine rağmen 24.07.2023 tarihinde kesim işlemi başlatılmış ve Anayasa'ya aykırı olarak başlayan bu orman kıyımına karşı sözünü söyleyen, karşı duran, görevini yapan yurttaşlara karşı Muğla Valisi'nin sorumluluğunda ve talimatında cebir kullanılarak yurttaşlar gözaltına alınmış ve orman kesim işleminin sürdürülmesi sağlanarak anayasal suç ısrarla işlenmeye devam edilmiştir. Bu nedenle Muğla Valisi Orhan Tavlı hakkında; Anayasa'nın 169. maddesini ihlal suretiyle anayasal suç işlenmesine ve anayasal suçu engellemek için yurttaşlık görevini yerine getiren yurttaşlara karşı kolluk gücünün zor kullanmasından sorumlu olması sebebiyle kamu düzeninin bozulmasına neden olarak; suç duyurusunda bulunulmuştur” ifadelerine yer verildi.

Akbelen Ormanı'nın binlerce ağacı katledilmiş olmasına rağmen kanunen ve ekolojik olarak orman vasfını kaybetmediğinin de belirtildiği  açıklamada, “Mücadelemiz orman bitki örtüsünün ve orman toprağının korunması için bütün gücüyle devam edecektir.
Maden iş makinelerini orman alanına sokmamaya, Akbelen Ormanı'nı ölüm çukuru yapmamaya kararlıyız” denildi.

İkizköy Çevre Komitesi, havadan yapılan çekimlerle hazırlanan bir videoyu yayınladı. Videoda binlerce ağacın kesildiği görülüyor.