İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi sona erdi: Gerçek anlamda bir demokrasi inşa edildi

"İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi"nin kapanışında konuşan Tunç Soyer, "Önemli kararlar alındı. Ama kararlar kadar önemli olan yöntemimizdi. Gerçek anlamda bir demokrasi inşa edildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi sona erdi.

8 aylık bir hazırlık sürecinin ardından tüm çalışmaların çıktılarının toplandığı sonuç bildirgesi, delegelerin oylarına sunuldu. Sonuç bildirgesinde yer alan 211 maddenin 27’si şerhle, kalanı ise oy birliğiyle karar altına alındı.

Oylama sonrasında kongrenin kapanış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Giriş kısmında 4 bölümden oluşan 92 karar, işçi bildirgesinde 16 ilke 51 karar, çiftçi deklarasyonunda 18 ilke 62 karar, sanayici, tüccar ve esnaf bildirgesinde 27 ilke 98 karar, 3 bildirgede toplam 61 ilke 211 karar alındı. 27 maddede şerh var. 211 kararın 27’si ifade edilen şerhlerle, gerisi oy birliğiyle karar altına alınmıştır. Gerçekten tebrik ediyorum. Bu alkışlar size. Her birinize gerçekten çok teşekkür ediyorum. İnanılmaz bir iş yaptınız" dedi.

'BU KARARLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

"8 aydır uzun bir maraton koştuklarını" dile getiren Soyer, "bugün Türkiye’de çok katmanlı krizler yaşanırken yoksulluk, işsizlik, hayat pahalılığı, yüksek enflasyon çok ağır bedeller ödetirken, geleceğin Türkiye’sinin inşası için bir araya geldiklerini" söyledi.

Yüz yıl öncesinde olduğu gibi yeni Türkiye'nin her yerinden 180 sivil toplum kuruluşu, vakıf, dernek temsilcilerinin 500’ün üzerinde delegeyle bir araya geldiğini belirten Soyer, yapılan çalışmaların ülkenin geleceğine dair herkesin özgüvenini yenilemesine imkan verdiğini söyledi.

Barış içinde, huzurla, sağlıkla bir arada yaşanacak kentler ve yepyeni bir Türkiye inşa etmenin mümkün olduğunu vurgulayan Soyer, şöyle devam etti:

"Çok önemli kararlar alındı. Ama alınan kararların önemi kadar önemli olan yöntemimizdi. Gerçek anlamda bir demokrasi inşa edildi. Bu demokrasiyle de herkesin farklı çıkar grupları olarak tarif ettiği işçiler, çiftçiler, sanayiciler, esnaf, tüccarlar ortak bir gelecek tasavvuru kurdular. Belki de içerik kadar önemli olan bu biçimdi. Bu gelecek tasavvuru bir gelecek inşası anlamına geliyor. Bu kararların takipçisi olacağız. Hayata geçirilmesiyle de geleceğimiz çok daha aydınlık bir gelecek olacak" dedi.


Kongrenin sonuç bildirgesinin tümüne şu adresten ulaşılabilir:

https://iktisatkongresi.org/sayfa/sonuc-bildirgesi