İkinci el otomobil piyasasında galericilerin yeni yöntemi: Oto pazarı

İkinci el araç satış fiyatlarının, sıfır araç fiyatından yüksek olmaması için yapılan kısıtlamanın devreye girmesinin ardından, galeriler yeni yöntemlere başvurdu. Araçlar oto pazarlarına götürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İkinci el araçların satış fiyatının, sıfır liste fiyatından yüksek olarak belirlenmesi 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı. Tüm gerçek ve tüzel kişilere ait ilanları kapsayan uygulama 15 Temmuz 2023 itibariyle uygulanmaya başladı. Bazı galerilerin uygulamaya uymadığı görülürken, kimi galeriler ise bayilerden satın aldıkları sıfır otomobilleri, verdikleri ilanlarla istedikleri fahiş fiyatlara satamayınca, araçları oto pazarlarında satışa sunmaya başladılar. 

'PİYASANIN ŞİŞMESİNE NEDEN OLUYOR'

DHA'da yer alan habere göre, İstanbul'un birçok noktasında ekspertiz merkezi bulunan Sadrettin Köseoğlu, ikinci el otomobil satış fiyatlarına kısıtlama getiren yasa hakkında şu değerlendirmede bulundu; "Yeni yasayla, ilanla bir araba sattığınız zaman sıfırdan daha pahalı olmayacak. Bu yasayı da insanlarımız deliyor. Bu sefer ne yapacaklar? Arabayı götürüp oto pazarında yani dışarıdan ilansız bir şekilde satmaya çalışıyorlar. Bayiler insanlara yani al-satçılara, galericilere komisyon karşılığında araba satıyor. Bu piyasanın şişmesine, bu fiyatların yükselmesine sebep oluyorlar. Yetkililere sesleniyorum; lütfen bayileri denetleyin. Kimseye komisyon karşılığı araba satmasınlar. İnsanlarımızı mağdur etmesinler."

'BAYİLER KOMİSYON ALIYOR, PİYASA ŞİŞİYOR'

Araba galerilerinin başvurduğu yeni yöntemden de bahseden Köseoğlu, "Bayilerde stok araba tabii ki var. Şu an herhangi bir bayinin önüne gidin. Ön tarafı bomboş. Ama arka bahçesine gittiğiniz zaman yüzlerce araba var. Bu arabalar için diyorlar ki siparişi gelmiş, rezervasyonlu ya da kaporası alınmış. Halbuki öyle bir şey yok. Siz bayiye kapora değil de fazla para verirsiniz. Araba 1 milyon olsa '50 bin lira sana komisyon veriyorum' derseniz, satış temsilcisi size anında bir araba ayarlar. Yeni başıma geldi. 6 ay önce kapora verdim sıfır arabaya. Dün geldi arabam. Bayi müdürü, temsilciyi aratıyor. Diyor ki bana elden 50 bin TL vermen lazım. Yani piyasa tamamen bu yüzden yükseliyor bu yüzden bu halde. Bayiler, insanlardan komisyon alıyor. Öyle araba satıyor. Bu komisyonu veren de şahıs değil. Şahıslara da güvenmedikleri için vermiyorlar al-satçı ve galericilere. Galerici de bu arabayı alıyor daha yüksek rakamla internete atıyor. Yani gereksiz yere piyasada bir şişkinlik oluşuyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)