İki yüz yabancıyı taşıyan charter seferi, Kabil'den kalkışa hazırlanıyor

Afganistan'ın başkenti Kabil, 200 yabancı uyrukluyu taşıyacak charter seferine hazırlanıyor. Taliban hükümeti uçağın kalkışı için onayı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da yaklaşık 200 yabancıyı taşıyacak uçuşun hazırlığı yapılıyor. Aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu sefere yeni Taliban hükümeti onay verdi. Kalkışın bugün yapılması planlanıyor. 

'TOPLAM 124 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ'

Reuters'ın haberine göre, Taliban güçlerinin başkent Kabil'e girip ülke yönetimi ele geçirmesinden sonra Kabil Havalimanı'ndan ülkede kalan 200 yabancının taşınacağı charter seferi düzenlenecek. Uçuş, ABD'nin bölgeden güçlerini çekmesiyle birlikte Kabil'den kalkacak olan ilk uluslararası uçuş anlamına geliyor. Salı günü açıklanan geçici Taliban hükümeti ile ABD arasında bahsi geçen uçuşun müzakereleri olumlu sonuç verdi. İsmini gizli tutmak kaydıyla Reuters'a konuşan ABD'li yetkili Taliban'ın verdiği onayı doğruladı. Uçuşların bugün yapılmasının planlandığı kaydedildi.

Ağustos ortasında Taliban militanları başkenti ele geçirdikten sonra ABD'ye ay sonuna kadar tahliye süresi verilmişti. Kabil Havalimanında oldukça kaotik bir şekilde gerçekleşen tahliye boyunca toplam 124 bin yabancı ve risk altındaki Afganistan vatandaşının ülkeden ayrıldığı belirtiliyor.       

MEZAR-I ŞERİF'DEN KALKIŞA HENÜZ İZİN YOK 

Buna rağmen ABD'li yetkili kuzeydeki Mezar-ı Şerif Havalimanı'nda günlerdir yerli ve yabancıların tahliyesine dairse henüz kalkış izni verilmediğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mezar-ı Şerif'te yaşanan gecikmeye neden olarak yolcuların eksik belgeleri olduğunu söylemiş, Taliban'ın belgesi olanların tahliyesine müdahale etmeyeceğine dair güvence verdiğini vurgulamıştı. (DIŞ HABERLER)