Ikea mobilyaları, seks oyuncakları, çay: Süveyş kanalında milyarlarca dolarlık mal beklemede

Süveyş Kanalı'nda karaya oturan Ever Given gemisinin bugün yerinden oynatılabilmesi sonrası deniz trafiğinin birkaç gün içinde tamamen normale dönmesi bekleniyor. Ancak dünya deniz ticareti uzun yıllardır görülmemiş bir darbe aldı. Uzmanlar, dünya ticaretinin 6 ila 10 milyar dolar zarara uğradığı, geçiş için bekleyen yaklaşık 390 geminin 3 ila 9 milyar dolarlık mal taşıdığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 400 metre uzunluğu ve 220 bin ton ağırlığıyla karaya oturarak dünyanın en önemli ticaret yollarından Süveyş Kanalı'nı tıkayan Ever Given gemisini kurtarma çalışmalarında sona gelindi. Kanal yetkilileri geminin bugün yerinden oynatılabildiğini ve deniz trafiğinin birkaç gün içinde tamamen normale dönmesinin beklendiği söylese de, dünya deniz ticareti uzun yıllardır görülmemiş bir darbe aldı.

MISIR GÜNDE 12-14 MİLYON DOLAR KAYBETTİ

Kanalın salı gününden bu yana kapalı olması nedeniyle gemilerden geçiş ücreti alan Mısır'ın her gün 12 ila 14 milyon dolar kaybettiği belirtiliyor. Dünya ticaretinin bu süreçte 6 ila 10 milyar dolar zarara uğradığı, geçiş için bekleyen yaklaşık 390 geminin ise 3 ila 9 milyar dolarlık mal taşıdığı belirtiliyor.

11 GEMİDE 130 BİN ÇİFTLİK HAYVANI VAR 

Bu mallar arasında mobilyalar, elektronik ürünler, giysi, ayakkabı, seks oyuncakları, çay ve lüks tüketim için kullanılan ahşap bulunduğu belirtiliyor. Yetkililer, bekleyen bazı gemilerde on binlerce çiftlik hayvanının da taşındığını açıkladı. 

MarineTraffic sitesinin derlemesine göre, şu an bekleyen gemilerden 100'ü petrol ya da yakıt taşıyor. 11 gemide, Romanya'dan gönderilen 130 bin çiftlik hayvanı bulunuyor. İsveç merkezli mobilya firması, Ever Given'ın kendisinde ve bekleyen bazı başka gemilerde 110 konteyner dolusu ürünü bulunduğunu, bu durumun küresel tedarik zincirinde pandemi nedeniyle yaşanan zorlukları artırdığını açıkladı. 

80 KONTEYNER ÇAY BEKLEMEDE

Rotterdam merkezli Van Rees Group, bekleyen 15 gemide 80 konteyner çayın bulunduğunu ve stoklarının tükenmesi halinde şirketin 'kaosa gömüleceğini' açıkladı. İngiltere'de bir kereste şirketinin sahibi Dave Hinton, bir gemide önemli miktarda Fransız meşesinin kaldığını söyledi.

HOLLANDA'YA GİDECEK SEKS OYUNCAKLARI KANALDA KALDI

Hollanda ile Belçika'da satış yapan seks oyuncağı şirketi EDC Retail'in de 20 konteyner dolusu seks oyuncağı Süveyş kanalında bekliyor. Şirketin stoklarının Noel ve Sevgililer günü sonrasında tükendiği, Süveyş krizi nedeniyle yaşanan gecikmenin de milyonlarca euro kayba yol açtığı belirtiliyor. EDC Retail’in CEO’su Evertine Magerman, 20 konteynerdan fazla ürünün geciktiğini açıklayarak ağır bir darbe alacaklarını söyledi. 

193 kilometre uzunluğundaki Süveyş kanalından her gün dünya konteyner nakliyatının yaklaşık yüzde 30'u geçiyordu. Aynı zamanda, Asyalı şirketlerin ürünleri nakliye etmesi için ihtiyaç duyduğu boş konteynerler de Süveyş üzerinden taşınıyordu. Kriz nedeniyle birçok nakliyat firması rotalarını değiştirmiş durumda. 

'HER ŞEYİN NORMALE DÖNMESİ ALTI GÜN SÜRER'

Dünyanın en büyük nakliyat şirketi Maersk'ten yapılan açıklamada, "Kanal yeniden açılsa bile, küresel kapasite üzerinde ciddi etkiler yaşandı" denildi. Şirket, kendilerine ait üç geminin kanalın içinde, 29'unun da dışarıda beklemede olduğunu, 15 geminin ise kanaldaki durum nedeniyle Afrika'nın güneyinden dolaşacak şekilde rota değiştirdiğini açıkladı. Firma, kanalın açılması sonrası bekleyen gemilerin geçip trafiğin normale dönmesinin en az altı gün süreceği tahmininde de bulundu.

Dünyanın ikinci en büyük nakliyat şirketi olan İsviçre merkezli MSC ise Süveyş Kanalı'nın kapanmasının 'dünya ticaretine son yıllarda görülen en büyük darbelerden birini vurduğu' açıklaması yaptı. Açıklamada, bekleyen gemilerin yola çıkmasıyla bu kez de başka limanlarda birikmeler yaşanabileceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)