IKBY'den saldırı tepkisi: 'Barzani, İranlı bakanla görüşmesini iptal etti'

Irak, Erbil'e saldıran İran'ı BMGK ve BM'ye şikayet etti. Reuters'a konuşan bir kaynak, IKBY Başbakanı Barzani'nin İran Dışişleri Bakanı ile Davos'taki görüşmesini iptal ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak hükümeti, İran Devrim Muhafızları'nın 15 Ocak akşamı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil ve Suriye'ye yönelik balistik füze saldırılarının ardından İran'ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayet etti.

AA'nın aktardığına göre, başvuruya ilişkin olarak Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İran'ın, Erbil şehrini hedef alan ve masum sivillerin ölümüne, başkalarının yaralanmasına ve kamu ve özel mülkiyete zarar vermesine yol açan füze saldırısıyla ilgili olarak BMGK ve BM'ye şikayette bulunuldu" ifadesi kullanıldı.

BAŞBAKAN SUDANİ: TEHLİKELİ BİR GİRİŞİM

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani de Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere gittiği İsviçre'nin Davos kasabasında Bloomberg'e açıklamalarda bulundu. Sudani, İran'ın Erbil saldırısını 'düşmanca' sözleriyle nitelendirdi.

İran'ın Erbil saldırısıyla ilgili Sudani, "İran'ın Erbil'deki saldırısı, Irak'a yönelik yerleşim bölgesini hedef alan açık ve düşmanca bir saldırı eylemiydi. Bunun kurbanları, çocuklar da dahil olmak üzere Iraklı bir Kürt aileydi. Bu tehlikeli eylem kesinlikle Irak ile İran arasındaki güçlü ilişkiyi baltalayan tehlikeli bir gelişmedir" ifadelerini kullandı.

Sudani, Irak hükümetinin, ulusal egemenlik ilkesi çerçevesinde, her türlü diplomatik ve hukuki tedbiri alma hakkına sahip olduğunu kaydetti.

PAPA, İRAN'IN SALDIRISINI KINADI

Öte yandan, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da Erbil'e saldırıyı kınayarak Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasından kaçınmak için tüm taraflara çağrı yaptı. Papa, Vatikan'da yaptığı haftalık konuşmada, "Irak Kürdistan özerk bölgesinin başkenti Erbil'in şehir bölgesini vuran füze saldırısının kurbanları ile, tüm sivillerle yakınlık ve dayanışmamı dile getiriyorum" dedi.

İki komşu ülke arasında iyi ilişkilerin buna benzer eylemlerle değil diyalog ve işbirliği ile kurulduğuna dikkat çeken Papa Franciscus, "Herkesten Orta Doğu'da tansiyonu ve diğer savaş senaryolarını tırmandıracak herhangi bir adım atmaktan kaçınması istiyorum" ifadelerini kullandı. Papa, ardından Ukrayna, Gazze ve diğer Filistin toprakları ile İsrail'e işaret ederek 'savaş kurbanları' için dua istedi.

REUTERS: BARZANİ, ABDULLAHİYAN İLE GÖRÜŞMESİNİ İPTAL ETTİ

Öte yandan, Reuters'a konuşan bir kaynak, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'nin bugün Davos'ta İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile yapması planlanan görüşmesini Erbil'e saldırıya bir tepki olarak iptal ettiğini söyledi. 

Ne olmuştu?

IKBY Güvenlik Konseyi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun önceki gece Erbil'deki birçok sivil yerleşim birimine çok sayıda balistik füzeyle gerçekleştirdiği saldırılarda dört sivilin hayatını kaybettiğini, altı kişinin de yaralandığını bildirmişti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada, Suriye topraklarında IŞİD'e ait hedeflerin yanı sıra Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının balistik füzelerle hedef alındığı öne sürülmüştü.

IKBY'den yapılan açıklamada ise "Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil'e yönelik saldırılar düzenlenmiştir" ifadesi kullanılmış ve saldırıların Irak ve IKBY'nin 'egemenliğinin açık bir ihlali' olduğu vurgulanmıştı. (DIŞ HABERLER)