IKBY'den İsveç'teki faaliyetlerini askıya alma kararı

Erbil yönetimi, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde yapılan Kuran eyleminin ardından İsveç’in başkenti Stockholm'deki çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde düzenlenen Kuran eylemi sonrası İsveç’in başkenti Stockholm'deki çalışmalarını askıya aldı.

Rûdaw'ın haberine göre, IKBY Hükümeti Dış İlişkiler Ofisi, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, Kuran'ın yakılması eylemiyle birlikte Bağdat’taki İsveç Büyükelçiliği'nin basılmasını da kınadı. Ofisten yapılan açıklamada, “İsveç’te ikinci defa Kuran'a yönelik gerçekleşen saygısızlığı şiddetle kınıyoruz” ifadesine de yer verildi.

IRAK'TAN BÜYÜKELÇİYİ SINIR DIŞI ETME KARARI

Öte yandan, dün bir açıklama yaprak İsveç’in Bağdat Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesini isteyen Irak da İsveç'in Bağdat Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı aldı. 

DW Türkçe'nin haberine göre, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önündeki eylemin ardından Irak yönetimi İsveç'in Bağdat Büyükelçisi Jessica Svardstrom'u sınır dışı etme kararı aldı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani de dün ayrıca Dışişleri Bakanlığı’na Irak’ın İsveç Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nı geri çekmesi yönünde talimat vermişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE LANETLİYORUZ

İsveç'teki eylem hakkında Türkiye Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, "Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hedef alan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz" dedi.

"Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinde 12 Temmuz 2023 tarihinde kabul edilen kararla, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar dini nefret olarak tanımlanmıştı" denilen bakanlık açıklamasında, "İsveç'ten, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyi’ndeki yükümlülükleri başta olmak üzere uluslararası sorumlulukları çerçevesinde, İslam dinine ve milyarlarca inananına yönelik bu nefret suçunun önlenmesi için artık caydırıcı tedbirler almasını bekliyoruz" ifadesine yer verildi.

Ne olmuştu?

İsveç'te daha önce de Kuran yakan Irak asıllı Salwan Momika, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde 20 Temmuz'da Kuran'ı tekmeledi. AA'nın aktardığına göre, büyükelçilik önüne geniş polis koruması altında gelen Momika, çevredekilerin tepkisine rağmen Kuran ve Irak bayrağını yere atıp üzerine basarak, İslam'a hakaret içeren sözler sarf etti.

Eylemin ardından İsveç’in Bağdat Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesini isteyen Bağdat yönetiminin ayrıca İsveçli telekomünikasyon şirketi Ericsson'un ülkedeki lisansını iptal ettiği bildirildi. Irak İletişim ve Enformasyon Kurumu, İsveç’teki Kuran'a yönelik eylemlerden dolayı Ericsson şirketinin lisansını iptal etme kararı aldı. (DIŞ HABERLER)