İhraç edildiği üniversite öğrenci saydı, disiplin soruşturması açtı

İtalya’da akademisyenlik yapan KHK’lı Orhan Kaya hakkında, mezun olduğu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından 'terör örgütü üyeliği' suçu ile ‘öğrenci disiplin soruşturması’ başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

Ahin Aslan

BOLU - Orhan Kaya, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden 2018 yılında KHK ile ihraç edildi. Hakkında İstanbul 25 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'terör örgütü üyeliği' iddiası ile dava açıldı. İlk duruşmanın ardından 25 Ekim 2019 tarihinde beraat eden Kaya, aynı yıl doktorasını tamamlayarak Roma’daki Sapienza Üniversitesi’nde post-doktora kabulü aldı.

Ancak Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından Kaya hakkında 'öğrenci disiplin soruşturması' açıldı. Öğrenci olmamasına karşın soruşturma açılan Kaya, yaşananlara tepki gösterdi.

Orhan Kaya

DURUŞMADAN BERAAT ETTİ

Kaya, Öğretim Görevlisi Yetiştirme Programı kapsamında 2013 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2016 yılında “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan Kaya, evine yapılan baskınla gözaltına alınarak hakkında 'terör örgütü üyeliği' kapsamında soruşturma başlatıldı.

Hakkında İstanbul 25 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'terör örgütü üyeliği' iddiası ile dava açıldı. İlk duruşmanın ardından 25 Ekim 2019 tarihinde beraat eden Kaya, aynı yıl doktorasını tamamlayarak Roma’da Sapienza Üniversitesi’nde post-doktora kabulü aldı. Hala bu üniversitede çalışmalarına devam eden Kaya hakkında, Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından 'öğrenci disiplin soruşturması' açıldı. Üniversite tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 28 Şubat 2022 tarihinde İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Kaya hakkında belge talep edildi.

‘SORUŞTURMA AÇILDIĞINI UYAP’TAN GÖRDÜM’

Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile 2019 yılı itibariyle ilişiğinin kesildiğini ve soruşturmanın hangi amaçla başlatıldığına dair bilgisinin olmadığını söyleyen Kaya, “Kendi içlerinde bir hesaplaşma mı yaşıyorlar yoksa başka bir durum mu var bilemiyorum. UYAP’tan gördüm soruşturma açıldığını. Üniversitede bu tür absürt durumlar çok yaşanıyordu. Örneğin, ihraç edildiğim gün üniversitedeki ofisimin kapısı kırıldı. Açık açık saldırıya uğramıştım. Ancak üniversite devlet malına zarar vermekten bana soruşturma açmıştı” dedi.

‘HUKUKA AYKIRI BİR SORUŞTURMA’

Kaya hakkında 'terör örgütü üyeliği' suçuyla başlatılan öğrenci disiplin soruşturmasına ilişkin konuşan avukat Gülay Rojda Fırat, soruşturmanın hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek gerekli yerlere başvuruda bulunulacağını ifade etti. Fırat, “Diplomasını aldı. Üniversitenin ne amaçla soruşturma açtığını henüz bilmiyoruz. Geçmiş yıllarda açılan bir soruşturma olduğunu düşünmüyorum. Herhangi bir yaptırımı olamaz. Hukuka aykırı başlatılmış bir soruşturma. Yok hükmünde. Hukuki sürecin takipçisi olacağız. Soruşturma sonucunu bekleyeceğiz. Sonuca göre hukuki yerlere başvurumuzu yapacağız” diye konuştu.

Üniversite tarafından İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen belgede, soruşturmanın 'terör örgütü üyeliği' iddiasıyla başlatıldığı belirtildi.

Belgede şu ifadelere yer verildi: “Yükseköğretim kurumları öğrenci disiplin yönetmeliğinin 9 /1 A maddesi ‘mahkeme kararı ile kesinleşmiş olmak kaydıyla suç işlemek amacıyla örgüt kurmak böyle bir örgütü yönetmek veya bu amaçla kurulan örgüte üye olmak' üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak veya yardım etmek’ suçundan ‘yükseköğretim kurumundan çıkarma’ cezasını gerektiren disiplin suçları arasında saymıştır. Kurumumuzca yürütülen öğrenci disiplin soruşturması kapsamında değerlendirilmek üzere gerekçeli karar tesis edilip edilmediğinin gerekçeli karar tesis edilmişse gerekçeli kararın kesinleşip kesinleşmediğinin bildirilmesi, kesinleşmişse kesinleşme şerhinin ve anılan kararın bir örneğinin birbirimize gönderilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.”