İHD: Türküler kamu güvenliğini nasıl tehdit eder?

İHD Mersin Şubesi’nin düzenlemek istediği barış konserinin yasaklanmasına gerekçe olarak 'kamu güvenliğini tehdit’ gösterildi. İHD, yasağın seçim atmosferiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

MERSİN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla 2 Eylül’de Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlemek istediği "Barışa Ses Ver, Savaşa Dur De" konseri Mersin Valiliği tarafından yasaklandı. Pınar Aydınlar ve Dodan Özer’in sahne alacağı konserin yasak gerekçesi ise "kamu güvenliğini tehdit" olarak gösterildi.

İHD Mersin Şubesi, Valiliğin yasağını, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Açıklamayı yapan İHD Mersin Şube Eş Başkanı Hakkı Demir, kararın son dönemlerdeki yasakların devamı olduğunu söyledi.

KARAR 19 AĞUSTOS’TA ALINDI

10 Ağustos 2022’de Valiliğe 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında yapacakları basın açıklaması ve konser ile ilgili gerekli bildirimleri yaptıklarını, davetiyelerin basıldığını, sanatçıların uçak biletlerinin alındığını belirten Demir, "Telefonla Mersin Valiliği Hukuk Bürosu ile de görüşüldü, herhangi bir sorun yoktu. 24 Ağustos’ta Mersin Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü konserimizin yasaklandığını tebliğ etti. Tebellüğ Belgesi'nde kararın 19 Ağustos’ta alındığını öğrenmiş olduk. Kararın kendisini talep ettik, ne yazık ki Valilik topu Emniyete, Emniyet Valiliğe atıyor" dedi.

'HUKUKİ OLMAYAN BU KARARA KARŞI DAVA AÇACAĞIZ'

Türkülerle, halaylarla kamu güvenliğinin nasıl tehdit edildiğini anlamadıklarını vurgulayan Demir: "Düşünebiliyor musunuz, İnsan Hakları Derneği kamu güvenliğini tehdit ediyor. Konserlerimizdeki ülkemizin renkliliğini yansıtan çok dilliliği mi sizi rahatsız ediyor? Buradan sormak istiyoruz, bu konseri her sene düzenliyoruz. Hangi konserimiz kamu güvenliğini tehdit etti?”
Konserin yasaklanmasının konjonktürel, seçim atmosferiyle ilgili olduğunu söyleyen Hakkı Demir, hukuki olmayan bu kararın yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açacaklarını kaydederek, dayanışma konserinin ileriki bir tarihte yapılacağını söyledi.