İHD İzmir: Kanser hastası Hüseyin Durmaz tahliye edilsin

İHD İzmir Şubesi, Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutulan kanser hastası mahpus Hüseyin Durmaz'ın infazının ertelenmesini ve bir an önce tahliye edilmesini istedi.

İnsan hakları savunucuları adına açıklamayı İHD İzmir Şube Sekreteri Ali Aydın yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR -  İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutulan kanser hastası mahpus Hüseyin Durmaz ve Türkiye'deki hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen açıklamaya, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra Durmaz'ın yakınları da katıldı.

İnsan hakları savunucuları adına açıklama yapan İHD İzmir Şube Sekreteri Ali Aydın, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın hasta mahpuslar için bir çalışma başlattığını söyledi. Aydın, “Umarız daha önceki torba yasalardaki mahpusların (çoğunlukla adli ) infaz ertelemelerinin sağlanıp da siyasilerin yok sayıldığı bir şekilde olmaz bu çalışma. Yasa herkes için eşittir ve herkesin hakkıdır. Şu anda infazı yakılan, aynı zamanda hasta mahpus da olan insanların durumu hiçbir yasaya ve vicdana sığmaz. Eğer hasta mahpusların serbest bırakılması için ATK kararları baz alınacaksa, bu durum şaibeli olur. Bozdağ, önceki dönem HDP milletvekili olan ve şu anda ileri derece demans hastası olan Aysel Tuğluk’un durumunun da bugün görüşüleceğini söyledi. Kiminle neyi görüşecek bilmiyoruz ama yasalara uygun davranması durumunda Aysel Tuğluk, zaten serbest kalacaktır” dedi.

'COVİD HASTALARI İLE BİRLİKTE HASTANEYE GÖTÜRÜLÜYOR'

19 senedir hapishanede olan Hüseyin Durmaz'ın durumuna dikkat çeken Aydın, Durmaz'ın kanser teşhisi konulmasının ardından 30 Ağustos ve 2, 6, 9 Eylül tarihlerinde kemotreapi tedavisi görerek ilk kürlerini aldığını söyledi. Durmaz'ın üç hafta boyunca birer kez ayakta kemoterapi alacağını dile getiren Aydın, daha sonrasında ise gerekli tetkikler yapılarak tedavinin seyrine karar verileceğini belirtti. Hastalığı itibarı ile enfeksiyon kapmaması gereken Durmaz'ın tedavisini ayakta gördüğünü yineleyen Aydın, tedavi koşullarını ise şu sözlerle anlattı: “Her kemoterapi seansı için ring aracı ile götürülüp getiriliyor. Ring araçlarında diğer hastalar ve covid hastaları da bulunmaktadır. Bu durum onun tedavisinde sıkıntı yaratacaktır. Doktorlar, hapishanede komplikasyonlardan korunamayacağı için dışarıda tedavisinin yapılması görüşündeler. ATK sürecinden sonra durum netleşecek. Diyet yemekleri ve tuzsuz yüksek proteinlerle beslenmesi gereken Durmaz’ın diyetine uygun, dışarıdan alabildiği tek şey yoğurttur. Bu da onun beslenmesinde sorun yarattığı için hastalığının ilerlemesine neden olacaktır. Hüseyin’in şu anda hem hastalığından hem de kemoterapiden dolayı savunma sistemi tehdit altında. Doktorlarının önerisi, yüksek düzeyde gıda ve çevre hijyeninin sağlanması ve en az temas olması... Aynı zamanda kemik dokusu eridiği için, kemik kırıkları olma ihtimali de çok yüksek”

'İNFAZI ERTELENMELİ, TAHLİYE EDİLMELİDİR'

Durmaz'ın bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, “Hüseyin’in bu zorlu hastalıkla baş edebilmesi için tedavi sürecinin sağlıklı ve temiz bir ortamda sürdürülmesi ve komplikasyonlardan korunması gerekiyor. Bu koşulların hapishanede sağlanması imkânsız. Bir an önce infazı ertelenmeli ve tahliye edilmelidir.  Hüseyin Durmaz’a özgürlük, hasta mahpuslara özgürlük” dedi. 

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.