İHD İsmail Bahçeci'nin akıbetini sordu

İHD İzmir Şubesi, 1994'te İstanbul’da gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan İsmail Bahçeci'nin akıbetini sordu.

Dernek adına İHD yöneticisi Caner Canlı açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi gözaltında kayıpların akıbetini sormak için basın açıklaması düzenledi. Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. 

Dernek adına açıklama yapan İHD yöneticisi Caner Canlı, 24 Aralık 1994'te İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınmayan İsmail Bahçeci’nin hikayesini kamuoyu ile paylaştı.

'SON CÜMLESİ BENİ GÖZALTINA ALIYORLAR OLDU'

Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda öğrenci olan ve okulundaki öğrenci derneğinin başkanlığını yapan Bahçeci'nin defalarca gözaltına alındığını ve takip edildiğini söyleyen Canlı, "24 Aralık 1994'te İstanbul’da, Levent civarlarında dört sivil kişiyle karga tulumba sivil bir ekip otomobiline bindirilen Bahçeci’nin son görüldüğü yer orası, son duyulan cümlesi ‘Beni gözaltına alıyorlar’ oldu. Bahçeci'nin, Aksaray’da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğünce Olağanüstü Hal (OHAL) Bölgesi’nde işlendiği iddia edilen bir suçun soruşturması için gözaltına alındığı haberi geldi ve İsmail'den bir daha haber alınamadı. Bahçeci’nin son sözü ‘Beni kaybedecekler’ oldu ve sivil bir arabaya zorla bindirildiği günden sonra Bahçeci’nin aranmaları ve onunla ilgili ev baskınları da bitti” diye konuştu.

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Bahçeci’nin annesi Fatma ve Şeyhmus Bahçeci’nin o dönem devletin birçok kurumuna başvurduğunu ancak bir sonuç almadıklarını ifade eden Canlı, dönemin Başbakanı Çiller ve Cumhurbaşkanı Demirel'in de ailenin randevu taleplerini kabul etmediğini söyledi. Görüştükleri İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Azimet Köylüoğlu'nun ise aileye Bahçeci'nin işkence ile öldürülüp bir çukura atılmış olabileceğini söylediğini belirten Canlı "İçişleri Bakanı Nahit Menteşe de ‘Dua edin de oğlunuz polislerin elinde olsun. Araştırıp size haber vereceğim’ dedi. Ama aileyi hiç aramadı” diye belirtti. Canlı, “Bahçeci’nin faillerin bulunmalı ve cezalandırılmalıdır. Kaybedilen insanları aramaya onların sesi olmaya, insan hakları ve evrensel hukuk kurallarının uygulandığı bir yönetim biçimi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.