İHD Batman: Habib Kılıç'ın failleri nerede?

Kayıp Yakınları 544'üncü kez bir araya gelerek 2 Eylül 1993 tarihinde öldürülen Habib Kılıç'ın faillerini sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman'da İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde, Kayıp Yakınları “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eylemi için Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıp Yakınları, insan hakları aktivistleri ve Habib Kılıç'ın ailesinin katıldığı eylem boyunca kayıpların fotoğrafları taşındı. İHD Batman Şube Yöneticilerinden Hüseyin Elçi, faili meçhul cinayetlerinin adil bir soruşturmadan geçirilerek faillerin bulunması gerektiğine işaret etti.

'VAHŞETİN MAĞDURLARINDANDI'

Konuşmasına tüm kayıp yakınları ve faili meçhul cinayetler ile öldürülenlerin yakınları adına bir araya geldiklerini vurgulayarak başlayan Elçi, "2 Eylül 1993 tarihinde ilimizde katledilen Habip Kılıç ile 4 Eylül 1993 tarihinde katledilen Mehmet Sincar ve Metin Özdemir’in faillerin neden hala yakalanmadıklarını sormak için toplandık. Habib Kılıç 1979 yılında öğretmenliği bırakarak özgürlük mücadelesine katıldı. Habib Kılıç evli ve altı çocuk babasıydı. Diyarbakır zindanlarındaki vahşetin mağdurlarındandı. Cezaevinden çıktıktan sonra legal anlamda siyasi çalışmaların içinde yer aldı. Batman’da özgürlük hareketinin kitleselleşmesinde öncülük yapan isimlerden biriydi. Ağabeyi Hikmet Kılıç balık ticareti ile uğraşıyordu. 2 Eylül 1993 günü abisi ile birlikte kendisine pusu kuruldu. Habip Kılıç  katledildi, abisi Hikmet Kılıç ise ağır yaralandı" diyerek olayın nasıl gerçekleştirildiğini anlattı.

'KARDEŞİNİN CENAZESİNE KATILMASINA İZİN VERİLMEDİ'

 Meydana gelen olay sonrası dönemin DEP Genel Merkez Yöneticisi olan kardeşi Nesimi Kılıç'ın cenazeye katılmak için kente geldiğini dile getiren Elçi, "Fakat ağabeyi Habib’in cenazesine katılmasına bile izin verilmedi. Batman’a sokulmadı. İtirafçıların yalan ifadeleriyle açılan davayı gerekçe gösterip Diyarbakır’da gözaltına aldılar. Demokrasi Partisi (DEP) Parti meclisi üyesi Habip Kılıç’ın silahlı saldırı sonucu  öldürülmesi, kardeşi  Hikmet Kılıç’ın yaralanması olayını araştırmak için Batman’a gelen DEP Mardin milletvekili Mehmet Sincar ise 4 Eylül 1993 tarihinde Partisinin Batman il yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte çarşı merkezindeki Elma Sokağında uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiler" diye konuştu.

 'GEREKLİ ADIMLAR ATILSIN'

Elçi açıklamasında şunları söyledi:

"İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi olarak her zaman olduğu gibi bu hafta da  çağrımızı yineliyoruz; tüm kayıpları, faili meçhul cinayetlerle katledilenleri anarak; insan hakları savunucularının adalet ve hakikat arayışının asla bitmeyeceğinin de altını çiziyoruz. Acılı anaların ve ailelerin yüreklerini bir nebze de olsa rahatlatma adına, gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerinin araştırılmasını, faillerinin bulunup yargılanmasını ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin bir an önce temizlenmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz." (HABER MERKEZİ)