İddia: Ukrayna, Başkomutan Zaluzhnyi'nin görevden alınacağını ABD'ye bildirdi

Ukrayna hükümetinin, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Zaluzhnyi'nin görevden alınmasının planlandığını ABD hükümetine bildirdiği iddia edildi. Beyaz Saray ise lehte ya da aleyhte görüş bildirmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valerii Zaluzhnyi'yi görevden alacağı iddiaları sürerken, konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, Ukrayna hükümetinin Beyaz Saray'a Zaluzhnyi'nin görevinden alınması yönündeki planları konusunda bilgilendirme yaptığını iddia etti. 

Reuters'ın haberine göre, Rusya ile yaklaşık 2 yıldır devam eden savaşta Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir dizi konuda anlaşmazlık yaşadığı ifade edilen Zaluzhnyi ve Zelenskiy'nin son olarak yeni bir 'askeri seferberlik' konusunda anlaşmazlık yaşadığı ileri sürüldü. Zelenskiy'nin ofisine yakın bir kaynak, Zaluzhnyi'nin 500 bin kişiyi daha askere çağırmayı teklif ettiğini, Zelenskiy'nin ise buna karşı çıktığını söyledi. 

'BEYAZ SARAY, TAVRINI DİLE GETİRMEDİ'

Aynı kaynağın paylaştığı bilgiye göre, Zaluzhnyi'yi görevden alma süreci, halihazırda 'beklemede' çünkü taraflar bir sonraki adımlarının ne olacağını değerlendiriyor. İsminin verilmemesi koşuluyla açıklamada bulunan kaynak, bu sürecin ne kadar süreceğinin net olmadığını belirtti. Konu hakkında bilgi sahibi ikinci kaynak ise Zaluzhnyi'nin görevden alınması konusunda Beyaz Saray'ın 'bir tavır ifade etmediğini' söyledi. 

"Beyaz Saray'ın yanıtının egemen kararlarını desteklemedikleri ya da buna karşı çıkmadıkları yönünde olduğunu vurgulamak isterim" diyen ikinci kaynak, "Beyaz Saray, personeli hakkında kendi egemen kararlarını almanın Ukrayna'ya kalmış bir şey olduğunu vurguladı" diye konuştu. Ukrayna'ya yakın ilk kaynak ise ABD'li yetkililerin 'Ukrayna'nın onu (Zaluzhnyi'yi) kovması ile bir sorununun olmadığını' savundu. 

'ZELENSKİY, BUNUN ŞU ANDA GEREKLİ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR'

Zelenskiy ve Zaluzhnyi'nin 'gelecekte ne olacağına karar vermek için bir ara verdiğini ve mevcut durumun ikinci bir bildirime kadar devam edeceğini' söyleyen kaynak, Zelenskiy'nin Ukrayna ordusunda daha etkili bir biçimde kullanılabilecek yeterince personel olduğunu düşündüğünü belirterek, "Zaluzhnyi, yarım milyon erkeği mobilize etmekte ısrarcı. Zelenskiy ise bunun şu anda gerekli olmadığını düşünüyor" diye konuştu. 

Zaluzhnyi, 1 Şubat Perşembe günü CNN için kaleme aldığı bir yazıda, Ukrayna hükümetinin yeterince askeri mobilize etme konusunda başarısız olduğunu yazmıştı. 'Demir General' olarak bilinen Zaluzhnyi, ülkesinde oldukça popüler bir isim. Öte yandan, her ne kadar Avrupa Birliği (AB) geçen hafta Ukrayna'ya ek 50 milyar euro fon sağlama konusunda uzlaşma sağlamış olsa da Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler arasında devam eden anlaşmazlıklar, ABD'ni yeni yardım paketini onaylamasını geciktirdi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)