İddia: Hatipoğlu'nun hedefi AK Parti'nin başkan adayı olmak

İYİ Parti'den istifa eden ve AK Parti'ye katılacağını açıklayan Nebi Hatipoğlu'nun AK Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak istediği ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

Şenay Bilik Yıldırım

ESKİŞEHİR - Genel seçimlerden önce verdiği bir röportajda İYİ Parti'den istifa etse bile AK Parti'ye geçmeyeceğini söyleyen Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, 2 Kasım'da partisinden istifa etti. Bugün ise AK Parti'ye resmen geçti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından rozeti takılan Hatipoğlu'nun transferi Eskişehir'de de yankı yarattı. 

'AK PARTİ VE MHP'NİN ORTAK ADAYI OLACAK'

Eskişehir AK Parti İl Başkanlığı'ndan ismini açıklamak istemeyen kaynaklara göre Hatipoğlu AK Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak istiyor. AK Parti'nin adaylarını henüz açıklamadığına dikkat çeken kaynaklar Hatipoğlu'nun istifa kararını aylar öncesinden aldığını söylüyor. Hatipoğlu, milletvekili seçildikten hemen sonra İYİ Parti'nin AK Parti veya MHP ile ittifak yapması gerektiğini söylemiş, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e de yaşı üzerinden yüklenmişti. 

Kaynaklar AK Parti Genel Merkezi'nin Hatipoğlu'nu MHP ile ortak aday göstermesinin muhtemel olduğunu ve Hatipoğlu'nun Tepebaşı ve Odunpazarı ilçeleri adaylarının belirlenmesinde de etkin olabileceğini belirtiyor. 

'AK PARTİ MİLLETVEKİLİ AYŞEN GÜRCAN DEVREYE GİRDİ'

Eskişehir'deki İYİ Partili isimler de Hatipoğlu'nun Yılmaz Büyükerşen'e yönelik eleştirileri üzerine başlayan tartışmaların temelinde kendisinin belediye başkanı adayı olma isteğinin bulunduğunu söyledi. İYİ Partililer, Hatipoğlu'nun bir dönem AK Parti il yönetiminde bulunan 'etkili' bir isimle bir süredir görüşmeler yaptığını, son olarak da AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan'ın devreye girdiğini ileri sürdü. İddiaya göre Ayşen Gürcan'ın konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a aktardı ve Erdoğan'ın da yeşil ışık yakması üzerine Hatipoğlu istifa kararını kesinleştirdi. 

İKİ KARŞIT GÖRÜŞ VAR

Hatipoğlu ismi ile ilgili AK Parti İl Örgütü içinde iki ayrı görüş var. Bir grup, iş insanı olan ve bir dönem Eskişehirspor Kulübü'nün başkanlığını da yapan Hatipoğlu'nun oy potansiyeli olduğuna inanıyor. Bir grup ise Hatipoğlu'nun partiye sonradan katılmasının ve İYİ Parti'de iken genel seçim boyunca AK Parti karşıtı söylemlerde bulunmasının seçmende ters bir etki yaratabileceğini düşünüyor. 

SEÇİM SENARYOLARI

2019 yılında yapılan son yerel seçimde Millet İttifakı'nın adayı olarak seçime giren Yılmaz Büyükerşen yüzde 52 oy alırken, Cumhur İttifakı'nın adayı (Eski Odunpazarı Belediye Başkanı) Burhan Sakallı ise yüzde 45'te kalmıştı. 14 Mayıs 2023'teki son genel seçimde ise Eskişehir'de CHP oyların yüzde 34'ünü, AK Parti yüzde 33'ünü, İYİ Parti yüzde 13'ünü almıştı. Bu durumda seçime ittifak yapmadan gireceğini açıklayan İYİ Parti'nin adayının yerelde kazanma olasılığı düşük görünüyor. İYİ Parti'nin desteğini almadan tek başına seçime girecek CHP'nin de işi kolay gözükmüyor. Oyların bölünmesi, Cumhur İttifakı'nın adayı için büyük bir şans anlamına geliyor.