İddia: Eşref Gani kaçarken çalışanlarına 'Toplantım var, döneceğim' dedi

Afganistan'ı terk eden son devlet başkanı Gani'nin, başkanlık sarayından çıkarken çalışanlarına "Toplantım var" diye yalan söylediği belirtildi. Gani'nin tutuklanması için Interpol'e çağrı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da Taliban'ın Kabil'e dayandığı pazar günü ülkeyi terk eden son devlet başkanı Eşref Gani hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Eski milletvekili Elay Erşad, Gani'nin başkanlık sarayındaki çalışanlarına bile yalan söyleyerek ülkeden kaçtığını söyledi. Öte yandan, Gani'nin vatana ihanetten ve hırsızlıktan tutuklanması için Interpol'e başvuru yapıldı.

'KORUMALAR BAKANLIKTA BEKLERKEN GİTTİ...'

Elay Erşad'ın anlatımına göre Gani, Başkanlık Sarayı'nı terk ederken Savunma Bakanlığı'nda toplantıya gittiğini söyledi. Hatta bazı korumalarını bakanlığa gönderdi. Ancak, saraydan bindiği helikopterle bakanlığa gitmek yerine ülkeden kaçtı. BBC'ye konuşan Erşad, "[Sarayda] Toplantıları vardı ve onunla bu toplantılara katılan kişilerin bana anlattığına göre, 'Savunma Bakanlığı'a gidiyorum ve orada bir toplantım var. Sonra döneceğim' diyerek saraydan kayboldu" ifadelerini kullandı. Ershad, "Bazı korumalarını bakanlığa bile gönderdi. Onlar bekliyordu ama o, helikopterle başka bir yere gitti" dedi. 

'BEN BİR KADINIM, KALDIM; O KAÇTI'

Erşad, Eşref Gani'nin kaçtıktan sonra yaptığı açıklamada 'kan dökülmesini engellemek için böyle bir karar aldığını' öne sürmesine de şu tepkiyi gösterdi: "Ona o kadar kızgınım ki. Korkak biri olduğunu düşünüyorum. Üç ay önce gidebilir ve bu savaşta ölen bütün askerlerimizin ölümünü engelleyebilirdi. Halkını, ülkesini geride bıraktı. Ona kızgınlığımı anlatacak sözcük bulamıyorum."

Erşad, bir kadın olarak Taliban ilerlerken kendisinin Afganistan'da kaldığını da vurguladı. Gani için, "Umarım geri döner. Umarın onun gözlerinin içine bakıp 'Ben bir kadındım ve burada kaldım, siz kaçtınız' diyebilirim" ifadelerini kullandı.

İKİ KOLDAN INTERPOL BAŞVURUSU

Öte yandan, Gani'nin tutuklanması için Interpol'e çağrı yapıldı. Gani hükümetinin savunma bakanı Bismillah Han, Twitter'dan yaptığı açıklamada Interpol'ün Gani'yi 'vatana ihanet' suçlamasıyla tutuklamasını istedi. Han, "Vatanlarını satanlar tutuklanmalı ve cezalandırılmalı" dedi.

Afganistan'ın komşusu Tacikistan'daki büyükelçiliği de, Gani'nin devlet hazinesinden para çalma suçlamasıyla tutuklanması için Interpol'de başvurdun talepte bulundu. Elçilik çalışanları aynı zamanda, Gani'nin portresini kaldırıp yerine anayasaya göre ülkenin geçici devlet başkanı Salih'in fotoğrafını koydu.

Ülkenin son 'seçilmiş' devlet başkanı olan Eşref Gani'nin şu an için nerede olduğu bilinmiyor. Gani'ye sosyal medyadan tepki yağarken, bazı Afgan liderlerin kendisinden kan dökülmesini engellemek için gitmesini istediği ve ileride dönmeyi planladığı da iddialar arasında.

Rusya'nın Kabil Büyükelçiliği ise Gani'nin yanına dört araba ve bir helikopter dolusu para aldığını, helikoptere sığmayan banknotların pistte bırakıldığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)