İddia: Dağcılık Federasyonu Başkanı sonuçlara kızdı, sporcuları ‘Covid var’ diye şampiyonaya yollamadı

Dağcılık Federasyonu Başkanı Ersan Başar’ın, Spor Tırmanış Milli Takımı’nın Romanya’daki şampiyonada bir gümüş madalya kazanmasına kızdığı için takımı Balkan Şampiyonası’na göndermediği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Romanya’da geçtiğimiz hafta düzenlenen Balkan Boulder Şampiyonası’na katılan, yaşları 12 ile 16 arasında değişen Spor Tırmanış Milli Takımı kafilesinin turnuvadan 1 gümüş madalyayla dönmesi nedeniyle dereceleri yetersiz bulan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ersan Başar’ın önümüzdeki hafta Bulgaristan’da düzenlenecek Balkan Şampiyonası’na sporcuları gönderememe kararı aldığı iddia edildi. 

Başar’ın, velilerin ve antrenörlerin bulunduğu WhatsApp grubunda karara gerekçe olarak önce “Covid-19 var” dediği, ardından kendisini arayan velilere “Göndermiyorum, ceza olsun” ifadelerini kullandığı, gelen tepkiler üzerine ise WhatsApp grubundaki tüm katılımcıları gruptan çıkardığı öne sürüldü.

‘BAŞKAN KENDİ KENDİNE ÇOCUKLARIN PROGRAMINI İPTAL ETTİ’

Başar’ın kararına tepki gösteren velilerden biri, yaşananları şöyle anlattı:

“Bu çocuklar tüm sene çalışıyorlar. Tek amaçları var, Balkan Şampiyonası’na katılabilmek. Geçen hafta Romanya’da Boulder Şampiyonası yapıldı, iyi sonuç alamadık, tek madalyayla döndük diye Federasyon Başkanı, Bulgaristan’da haftaya düzenlenecek olan Balkan Şampiyonası’na gidecek çocukları cezalandırmaya karar verdi. Kendi kendine, şampiyonaya 1 hafta kala gidecek çocukların programını iptal etti. ‘Göndermiyorum, ceza olsun. Öyle gerekiyor çocuklara’ dedi.”

‘HEPİMİZİ WHATSAPP GRUBUNDAN ATTI’

Başkan Başar’ın kendisinden açıklama bekleyenleri WhatsApp grubundan attığını ifade eden veli, şunları söyledi:

“Bir WhatsApp grubumuz vardı bizim. Pasaport vs. bilgilendirme için kullanılıyordu. Dün bu olay olunca başkanı aradık. Bunu yapamayacağını, çocukların hayalleriyle oynamaması gerektiğini söyledik. Yaz tatili yapamadı bu çocuklar, Balkan Şampiyonası’na gidecekler diye. 12 yaşındaki de 16 yaşındaki de. Bunların çocuk olduğunu, böyle cezalandırmanın doğru olmayacağını hepimiz konuştuk Başkan’la. Önce bize ‘Covid nedeniyle iptal edilmiştir’ diye bildirildi WhatsApp grubundan. Biz inanmayınca, üzerlerinde baskı da olunca 'Göndermiyorum' dedi. Sonra biz de WhatsApp grubuna 'Bir açıklama bekliyoruz' diye yazdığımızda hepimizi gruptan attı. Velileri, çocukları, antrenörleri, herkesi gruptan attı.”

‘BİLETLER ALINDI, PASAPORTLAR ÇIKARTILDI’

Bulgaristan yolculuğu için her şeyin hazır olduğunu belirten veli, “Geçen seneden beri Türkiye şampiyonu olmak için çalışıyor bu çocuklar. Şampiyon oluyorlar, bu seneye kadar çalışıyorlar ki Balkan’a gitsinler. Ve sen diyorsun ki, ‘Romanya’da alamadınız madalyayı, gitmeyin o zaman.’ Biletler alındı, pasaportlar çıkartıldı, otobüsler ayarlandı, her şey hazır. Sadece ceza vermek istiyor” diye konuştu.

Federasyon'un sosyal medya hesaplarından Romanya'daki şampiyonayla ilgili yapılan paylaşımlar.
‘FEDERASYON BAŞKANI ‘BU PARAYI BURAYA HARCAMAYACAĞIM’ DEDİ’

Genç sporculardan birisinin antrenörü de, “Başkan, daha önce gidilen bir Balkan Şampiyonası’nda sporcular sadece bir derece aldı diye ikinci düzenlenecek şampiyonaya çocukları göndermeme kararı aldı” dedi.

WhatsApp grubunda Bulgaristan’da yükselen Covid vakaları dolayısıyla yarışa gidilmeme kararı alındığının duyurulduğunu aktaran antrenör, “Böyle bir şey yok tabii, Covid movid mi kaldı? Federasyon Başkanı, ‘Ben bu parayı buraya harcamayacağım, çocuklara özel bir kamp yapacağım’ dedi. Bunu da üzerine gidilince söylemeye başladı. Bunlar 12-13 yaşında çocuklar. Bu çocuklar cezadan mı anlarlar? Çocukların spora olan şevkini yıkıyoruz, yazık. Derece alan çocuğu da yollamıyor, hepsine kesmiş oluyor cezayı. Çocuklar da ‘Gidecek miyiz, gitmeyecek miyiz?’ diye merak içindeler. 6 aydır bu yarışı bekliyorlardı” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili ulaşmaya çalıştığımız Ersan Başar ise telefonlarını açmadı. Türkiye Dağcılık Federasyonu yetkililerinden de konuyla ilgili dönüş alamadık.