İçişleri Bakanlığı’ndan Samandağ Belediye Başkanı için soruşturma izni

Hatay Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz hakkında, mahkeme yoluyla işe dönen işçileri dört ay sonra işe başlattığı gerekçesiyle ‘görevi kötüye kullanmaktan’ soruşturma izni verildi.

Samandağ Belediyesi işçileri, daha önce işlerine geri dönebilmek için pek çok kez eylem yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay Samandağ Belediyesi’nde işten atılan ve mahkeme yoluyla işe geri dönen işçiler, aylarca işe alınmadı. İşçilerin şikayeti üzerine mahkeme tarihinden dört ay sonra işe başladı. İşçiler, işe başladıktan sekiz ay sonra yine işten atıldı.

Aylardır işleri için mücadele eden işçiler, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz hakkında suç duyurusunda bulundu. İçişleri Bakanlığı, mahkeme yoluyla işe dönen işçileri dört ay sonra işe başlattığı için Eryılmaz hakkında ‘görevi kötüye kullanmaktan’ soruşturma izni verdi.

MAHKEMEYE RAĞMEN İŞTEN ATILDILAR

Hatay Samandağ Belediye’sinin çeşitli birimlerinde çalışan 21 işçi, 2019'un Kasım ayında, “hizmetin gerektiği pozisyona ihtiyaç kalmamıştır” denilerek işten çıkarıldı. İşçiler itiraz edince, bir süre sonra 8 işçi tekrar işe alındı, 3 işçi taşerona ikna edildi, işçilerden 10’u ise mahkemeye başvuru yaptı. Mahkemeye giden 10 işçiden 7'si işe iade davasını kazandı, 3 işçinin dava süreci ise devam ediyor. Davayı kazanan 7 işçi, 2021 Nisan ayında tekrar işe geri döndü. 7 işçiden 6'sı işe dönükten sekiz ay sonra 2021 Aralık’ta ‘performans düşüklüğü’ gerekçesi ile yeniden işten çıkarıldı. 

‘HİÇBİR YERDEN SONUÇ ALAMADIK’

Atılan işçilerden Kenan Kahiloğulları, yaşadıkları mağduriyeti emek örgütlerine, sivil toplum örgütlerine, CHP Genel Merkezi’ne anlattıklarını ama hiçbir yerden sonuç alamadıklarını söyledi. İşten atmaların hem hukuka hem de ahlaka sığmadığını belirten Kahiloğlulları, “Hiçbir yerden çözüm bulunmayınca suç duyurusunda bulunduk. Verilen soruşturma izni, bizim işe geç başlatılmamızla alakalı. Bir arkadaşımız davayı aralık ayında kazanmasına rağmen martta işe başlamasına dair şikâyette bulundu. Bu soruşturma izni onun için” diye konuştu.