IAEA heyeti, denetim için Zaporijya nükleer santraline gidiyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan bir heyetin, bu hafta içerisinde bölgede incelemelerde bulunacağı duyuruldu. Rus yetkili Balitsky, ziyaretten 'önemli sonuçlar beklemediklerini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (IAEA) bir heyetin, Ukrayna'nın güneyinde bulunan Zaporijya nükleer santralinde  incelemelerde bulunmak üzere bu hafta içerisinde bölgeye gideceği duyuruldu. IAEA Direktörü Rafael Grossi, "Avrupa'nın en büyük nükleer tesisinin emniyetini ve güvenliğini korumalıyız. Bu hafta içinde Zaporijya nükleer santralinde olacak olan bu misyona liderlik etmekten gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. 

Heyetin, tesisteki fiziksel hasarı ve personelin çalıştığı koşulları değerlendireceği, 'güvenlik sistemlerinin işlevselliğini belirleyeceğini' kaydedildi.

'ÖNEMLİ SONUÇLAR BEKLEMİYORUZ'

Zaporijya bölgesine Rusya tarafında atanan yönetici Yevgeny Balitsky ise, heyetin güvenliğini sağlayacaklarını belirtti. Rus haber ajansı TASS'a konuşan Balitsky, ziyaretten önemli sonuçlar beklemediklerini söyledi ve IAEA'nın 'ABD'nin etkisi altında olduğunu' savundu.  

Mart ayında Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporijya nükleer santrali çevresinde devam eden çatışmalarda, Moskova ve Kiev yönetimleri risk için karşılıklı birbirini suçluyor. (DIŞ HABERLER)